2014. május 10., szombat

Labodás-gombás pite

Bevásárolni voltam, és találtam/vettem néhány olyan dolgot is, amire itthon még nem számítottam. De ahogy megláttam őket, máris éreztem egy isteni sós pite ízét a számban... Elég késő volt már, és hogy lerövidítsem az elkészítési időt, vettem egy adag leveles tésztát is, ami majdnem kiolvadt már, mire hazaértem, csak néhány percre toltam még be az 50 fokos sütőbe, hogy könnyen lehessen nyújtani. Amúgy hagyományos omlós tésztávl is elkészíthető. (Bár azt vettem észre, hogy az "enyéim" azt nem eszik olyan szívesen, mint a levelest.) Aztán még került itthon egy-két hozzávaló, amiből aztán olyan pitét rittyentettem, hogy mindannyian megnyaltuk utána az ujjainkat. Nagylányom csak másnap evett belőle, hidegen, s bár először kissé idegenkedett a rózsaszíne színe miatt, amikor megkóstolta, behunyta a szemét, és azt mondta: hát ez isteni! :) A labodaszezon azonban hamarosan lejár, helyette spenóttal is, vagy nélküle is készíthető.


Labodás-gombás pite tavaszi salátával

Hozzávalók 3-4 személyre: 40 dkg leveles tészta, 2 dkg vaj, kevés liszt, 5 csokor (kb. 20 dkg) laboda vagy spenót, 20 dkg apró gomba, 5-6 cikk fokhagyma, kevés olaj, 6 tojás, 20 dkg juhtúró, 30 dkg tejföl, 7-8 koktélparadicsom, 8-10 bazsalikomlevél, só, bors; a salátához: spenót, hónapos retek, koktélparadicsom, balzsamecet, olívaolaj.

Elkészítése: A kiolvasztott leveles tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott, 26 vagy 28 cm átmérőjű sütőformát. A labodaleveleket több vízben átmossuk, a gombának levágjuk a szára végét, és egészben hagyjuk. Felforrósítunk3-
4 evőkanál olajat, és nagy lángon megpirítjuk rajta a gombát. ezután hozzáadjuk az összevagdalt fokhagymát, és rögtön utána a labodaleveleket. Csak addig pároljuk tovább, amíg a levelek kissé össze nem esnek, majd eloszlatjuk a sütőformában. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a szétmorzsolt juhtúrót meg az aprított bazsalikomot, majd elkeverjük a tejföllel is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ráöntjük a gombás labodára. A megmosott koktélparadicsomokat szárukkal együtt tetszés szerint elhelyezzük a pitén, majd az egészet a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20-25 perc után a hőt 170 fokra csökkentjük, és további 20-25 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepén is megkocsonyásodott a massza. Szeletelés előtt mindenképpen hagyjuk állni legalább kevés ideig, de még jobb, ha idejében elkészítjük. Sőt, hidegen is abszolút isteni.
A salátához tetszés szerinti mennyiségben és arányban használjuk az említett zöldségeket. Meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal. Semmi egyéb fűszer nem szükséges hozzá. Nagyon szuper kombináció. :)

EK - 2015/5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése