2014. július 8., kedd

Ázsiai hal párolt zöldségekkel, mentás céklasalátával

Alkothatnékom támadt a múlt héten. Halra esett a választásom, és erre az ázsiai ízvilágra. Nagyon jól sikerült, ízlett mindkettőnknek, ugyanis csak ketten voltunk otthon. A céklasaláta isteni volt. Friss, zsenge céklát használtam hozzá a kertből: még a férjem is csak amúgy tolta magába, pedig a nyers céklát eddig nem díjazta túlságosan, max. megette más zöldségek társaságában. Ez kifejezetten ízlett neki. De valóban, annyira zsenge volt a cékla, hogy még nincs meg az az erőteljes, földes íze, gondolom azzal van baja általában. Kicsit macerás összedobni a sok darabolgatás miatt, de a végeredmény megéri. :)



Ázsiai hal párolt zöldségekkel, mentás céklasalátával

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kg (3 db) konyhakész makréla, 1 fej friss fokhagyma, 3 dkg friss gyömbér, 1/2 csípős paprika (vagy ízlés szerint), 2-2 evőkanál kagylószósz, halszósz, szójaszósz és rizsecet, 1-2 evőkanál méz, 1 kis csokor petrezselyemzöld (koriander lett volna az igazi, de nem volt), 7-8 friss mentalevél, 5-6 szárított mentalevél (lehet friss vagy szárított az egész is), 3-4 evőkanál szezámolaj; a körethez: 1 diónyi gyömbér, 2 hagyma, 1 szál fokhagyma szára, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg uborka, 5-6 evőkanál olaj, só, bors, 1 szál szárított menta (8-10 levél); a salátához: 30-40 dkg zsenge cékla, só, bors, 1 citrom leve, dióolaj, friss vagy szárított menta.

Elkészítése: A fokhagymát, a gyömbért meg a csípős paprikát összedaraboljuk, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a finomra aprított zöldeket, a különféle szószokat, a rizsecetet, a mézet meg a szezámolajat, és jól elkeverjük. A feldarabolt halat beleforgatjuk, és pácolódni hagyjuk egy ideig. Végül a halat páccal együtt tűzálló tálba tesszük, lefedjük, és 200 fokra előmelegíett sütőben 25-30 percig pároljuk. Közben a körethez a zöldségeket megmossuk és megtisztítjuk. A gyömbért finomra, a fokhagymaszárat karikára, a hagymát csíkokra vágjuk. A répát és az uborkát először szeletekre, majd gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a fokhagymát meg a gyömbért, majd rádobjuk a hagymát. Miután ez üveges lesz, a sárgarépát is hozzáadjuk, 2-3 perc múlva pedig az uborkát is beletesszük. Erős lángon, állandóan kavargatva néhány percig pirítjuk még, végül megsózzuk, megborsozzuk, és morzsolt mentával ízesítjük. A salátához a céklát szintén julienne-re vágjuk, megszórjuk sóval, borssal meg aprított vagy morzsolt mentával, illetve meglocsoljuk citromlével és dióolajjal. Jól összekeverjük és már tálalhatjuk is.

EK - 2014/8
BA - 2018/2



2 megjegyzés: