2014. július 16., szerda

Grillezett, zsályás-kolbászos csirkemelltekercs

Grillszezon kellős közepén leledzünk, és mivel rendszeresen (mostanában heti 3-4 nap) a kertben tartózkodunk (a kertbe eljutás 18 km odautazást kíván, tehát általában egész napra vagy ottalvásra megyünk), tehát megvan a lehetőségünk a grillezésre, bográcsozásra, hát eszünk ágában sincs lemondani róla. Nem sütkérezünk minden nap, hiszen van, hogy idő és kedv sincs hozzá, de egy-egy pihenősebb hétvégi napon természetes, hogy beüzemeljük a grillezőt. Férjecském a sütőmester általában, türelemmel és szakértelemmel végzi e nemes feladatot. Múlt hétvégén pl. 1 tálca miccset (16 db), 7 egész csirkecombot és kb. 20 csirketekercset sütött meg. Az sem állította meg, hogy közben elkezdett csorogni az eső.... A miccset vettük, a csirkecomb hagyományos só-bors-pirospaprika-fokhagyma ízesítést kapott, a csirketekercs azonban különlegesség volt, és bár eleinte az volt a hozzáállás, hogy minek kell ilyesmivel tölteni az időt, a végeredmény evése közben már csak elismerő hümmögések és szavak születtek. Nagyon jóra sikerült, egyszerű elkészíteni, ajánlom mindenkinek kipróbálásra. Mellé bármit kínálhatunk, nálunk ezúttal négyféle salátából lehetett választani: hagyományos paradicsomos-uborkás saláta, görögdinnyés paradicsomsalsa, mentás tzatziki, és ami a fotón nem látszik, a natúr céklasaláta. Ami pedig a tányéron, a tekercsek mögött látszik, az grillezett barack. Az egyedüli elkészült példány volt, a rossz idő miatt többre nem futotta. (Ezért nem lett grillezett cukkini és paradicsom sem, de azokat végül megsütöttem otthon, serpenyőben.) A barack nagyon finom volt, biztos lesz még ismétlése, normális adagban. :) A fotók minősége sem kifogástalan, sajnos a rosszra fordult idő miatt nem tudtunk a szabadban enni, ezért a lakókocsiba szorultunk, és a fényviszonyok messze nem voltak kedvezőek. Ezért nem mutatok olyan fotót sem, amin minden rajta van.


Grillezett, zsályás-kolbászos csirkemelltekercs 

Hozzávalók kb. 20 tekercshez: 2 kicsontozott csirkemell, 25-30 dkg vékony marhakolbász, 10-15 dkg hajszálvékonyra szeletelt császárszalonna, 20 zsályalevél, só, bors.

Elkészítése: A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd enyhén kiveregetjük. Megszórjuk sóval és borssal, majd állni hagyjuk egy ideig. A kolbászt megmossuk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk, a zsályát szintén megmossuk, és papírtörlővel megszárítgatjuk. Minden hússzeletre ráhelyezünk egy-egy kolbászdarabot, és feltekerjük. Ezután a tekercsre hosszában rásimítunk egy zsályalevelet, majd belegönygöljük egy szelet húsos szalonnába. Ha a bacon jó vékony, nem muszáj megtűzni a tekercset, mert megáll; ha szükséges, megtűzhetjük fogpiszkálóval. Az elkészült tekercseket faszénparázs fölött, grillrácson szép pirosra sütjük. Grillrács híján, esetleg télen serpenyőben vagy sütőben is elkészíthető.

EK - 2014/8



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése