2014. július 18., péntek

Hagymás-sonkás tejfölös lepény

Vagy langalló, vagy töki pompos, vagy ki, minek nevezi. Múltkor készült, amikor bekevertem egy adag tésztát, és csomó mindent sütöttem belőle: lángosokat, lepényeket, közöttük ezt az epres-meggyeset is. Tehát a tészta egyszerű kenyérrecept, teljes kiőrlésű liszttel, lehet találni ilyet a blogomon, vagy ki-ki felhazsnálhatja a saját kenyértésztáját. Ezen kívül ennél egyszerűbb már nem is lehetne... :)


Hagymás-sonkás tejfölös lepény

Hozzávalók 2 lepényhez: 40-45 dkg kenyértészta, 2 közepes hagyma, 15-20 dkg sonka (nálam csirke volt), 20-25 dkg reszelt sajt, tejföl, kevés olaj, bors.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk és csíkokra vágjuk, a sonkát felkockázzuk, a sajtot lereszeljük. 2-3 evőkanálnyi olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a sonkát és együtt pirítjuk, míg zsírjára nem sül. Közben megszórjuk kevés borssal, majd félretesszük. A tésztát kétfelé osztjuk, kerek cipóvá formázzuk, majd mindkettőt jó vékonyra nyújtjuk (25-30 cm átmérőjű körré). Sütőpapírral bélelt tepsikre helyezzük, megkenjük tetszés szerinti tejföllel, megszórjuk sajttal, és eloszlatjuk rajtuk a hagymás-sonkás keveréket. 200-220 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük (ha van légkeverésünk, akkor mindkettőt egyszerre), ha ropogósabbra szeretnénk, rá is lehet pirítani.

FF - 2014/8

1 megjegyzés: