2014. július 13., vasárnap

Sült nyúl és krumpli sárgarépás uborkasalátával

Nincs túl sok hozzáfűznivalóm. Egyszerű, klasszikus ízesítés, semmi fakszni, semmi extra hozzávaló, különleges fűszer. Így egyszerűen azonban abszolút nagyszerű. Jaj, esetleg fakszninak lehetne venni a sárgarépát az uborkasalátában. Volt néhány kisebb darab a kertből, és már kezdett (volna) puhulni, ezért idejében felhasználtam. És bocsánat, mégis volt egy kevés extra hozzávaló, most jut eszembe... Jamie-nél láttam egyszer, hogy balzsamecetet önt a sült krumplira. Ő rengeteget tett, és csak kb. 1 dl-t. Az eredmény? Nem tudom, én nem igazán éreztem semmi különlegeset, tehát akár el is hagyható. Egyszer kipróbálom olyan sokkal, mint ő, lehet csak úgy van értelme. A nyúl édesanyáméktól volt, most kezdenek akkorák lenni, hogy ha megkívánjuk, már lehet egyet-egyet vágni. De még nőhetnek azért. :)


Sült nyúl és krumpli sárgarépás uborkasalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész nyúl (kb. 1 kg vagy több), só, bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1/2-1 dl olaj; a körethez: 1 kg újkrumpli, só, bors, olívaolaj, kb. 1 dl balzsamecet (elhagyható), esetleg szárított rozmaring; a salátához: uborka, hagyma, sárgarépa tetszés szerinti mennyiségben, arányban, só, fruktóz (cukor), almaecet, víz, olívaolaj.

Elkészítése: A nyulat feldaraboljuk, és hideg vízben főni tesszük. Amikor fölforrt, lehabozzuk, a vizet megsózzuk, és fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük. Vigyázzunk, csak éppen megpuhuljon, szét ne essen! :) Ha megfőtt, óvatosan tálra szedjük, és hagyjuk megszikkadni. Időközben a krumplit is előkészítjük - ki-ki tetszés szerint jól megsikálja vagy meghámozza - én még csak sikálom -, a nagyobbakat négybe, a kisebbeket kettőbe vágjuk, az egészen kicsiket pedig egészben hagyjuk. Egy tálban jól megsózzuk-borsozzuk, illetve meglocsoljuk olívaolajjal, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Ha használunk rozmaringot, azt is most adjuk hozzá. A krumplit sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30 perc alatt megsütjük-pároljuk. Ekkor kivesszük a tepsit, és ráhelyezzük a sóval-borssal megszórt húsdarabokat. A pirospaprikát elkeverjük az olajjal, és egy ecset segítségével megkenjük vele a húsokat. A tepsit további 10 percre visszatoljuk a már 230 fokra előmelegített sütőbe, hogy a benne lévők szép pirosra süljenek. Ha még maradt paprikás olaj, elkeverhetjük 1-2 evőkanálnyival a hús főzőlevéből, és azt is rákenhetjük a húsra, illetve ekkor locsoljuk meg a krumplit a balzsamecettel is. Még 2-3 percig pirítjuk utána. A salátához mindent vékonyra szeletelünk, sós-ecetes-édesített vizet készítünk, és ráöntjük a zöldségekre. Hagyjuk állni egy keveset. Tálalás előtt szükség szerint utánaízesítünk, illetve meglocsoljuk olívaolajjal.

Megjegyzés: A húst nem muszáj előfőzni, lehet a krumplival egyszerre is sütni. De a főzőlevéből nagyon finom leves is készíthető, úgyhogy érdemes így csinálni.

2 megjegyzés: