2014. július 31., csütörtök

Töltött padlizsán fokhagymaöntettel

Annyi receptem vár lejegyzésre! Egy csomo grillezős recept is van, de nincs időm, hogy megírjam őket. Még jó, hogy a füzetembe viszont lejegyeztem mindent, így biztos, hoyg nem felejtem el a készítésüket. Az alábbi étel isteni volt. Lehet hússal is készíteni, de igazán nem hiányzott belőle. Így volt finom, ahogy volt. Kicsikém megkívánta a szalmakrumplit, ezért készült az is mellé (legalább másfél éve nem ettünk olajban sült szalmakrumplit, most viszont beadtam a derekam...), de jól kiegészítik egymást. Krumplival vagy más körettel egy-egy csónakot számíthatunk személyenként, ha nincs egyéb kísérő, akkor a kettőt mindenképpen.


Töltött padlizsán fokhagymaöntettel (húsmentes)

Hozzávalók 3-6 személyre: 3 közepes, szép padlizsán, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 10 dkg rizs, 5-6 cikk fokhagyma, 2 ágacska rozmaring, 1 tojás, 60-70 ml olaj, só, bors, 1-2 piros húsú kápiapaprika, 6 zöld színű csípős paprika (vagy 1-2 zöld kápia), 20 dkg mozzarella sajt; az öntethez: 3 cikk fokhagyma, 1 vastag szelet citrom, só, 1 dl víz, 3-4 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: szalmakrumpli (elmaradhat).

Elkészítése: A rizst megfuttatjuk 1 evőkanálnyi olívaolajon, majd fölöntjük dupla mennyiségű vízzel (öntsük a rizst egy pohárba, hogy tudjuk a vízmennyiséget is kiszámítani), és kavarás nélkül puhára főzzük. A padlizsánt megmossuk, hosszában félbevágjuk, és mindegyik fél padlizsánnak kivájjuk a belsejét úgy, hogy kb. 1 cm-es pereme maradjon. A csónakokat megszórjuk sóval és állni hagyjuk. A hagymát fölaprítjuk, és megdinszteljük a fölforrósított olívaolajon. Amikor már üveges, hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát, majd 2-3 perc múlva hozzáadjuk a szabálytalanra összeaprított padlizsánhúst is. Addig pároljuk néha megkavargatva, míg a padlizsán is meg nem puhul. A megfőtt rizst leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. Jól kinyomkodjuk. Egy tálba teszsük a padlizsános ragut, a főtt rizst, a zúzott fokhagymát meg a finomra aprított rozmaringot, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. A padlizsáncsónakokat folyó víz alatt leöblítjük, papírtörlővel megszárítgatjuk, majd az elkészített masszát eloszlatjuk a mélyedésekben. A fél padizsánokat kevés olajjal megkent hőálló tálba helyezzük, és mindegyik tetejére teszünk egy-egy szelet piros kápiapaprikát, illetve egy-egy egészben hagyott zöld csípős paprikát/ vagy kápiacsíkot. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük. Ekkor kivesszük, a padlizsánok tetején szétoszlatjuk a szeletekre vágott mozzarellát, és további 3 percre visszatoljuk a sütőbe. Az öntethez a fokhagymát meg a citromot kevés sóval mozsárban alaposan összezúzzuk, majd kicsinként belekavarjuk az olívaolajat. Végül felhígítjuk a vízzel. Az öntetet ki-ki maga adagolja a padlizsáncsónakokra. Az időközben megsütött szalmakrumplival tálaljuk.

Megjegyzés: Ha hússal készítjük, kb. 30 dkg darált húst használhatunk hozzá, és akkor adjuk a raguhoz, miután a hagymát és a saárgarépát megdinszteltük. Ha hússal készül, rizs nem muszáj hozzá.

NÚ - 2018/8.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése