2014. augusztus 25., hétfő

Brokkolikrémleves zöldségekkel

Nagyobbik lányom egész nyáron hisztizett, amikor valamilyen brokkolis ételt készítettem. És bizony, készítettem, mert a kertben gyönyörűszépek lettek a brokkolik. De ő nem, és nem, neki nem ízlik, hagyjam békén, meg sem akarja kóstolni. Oké. Békén hagytam.
Még sosem volt szerencsém brokkolit látni teremni, ezért számomra hatalmas kuriózum volt ez idén. Amikor a fejeket levágtam, láttam, hogy imitt-amott van egy-egy kis brokkolikezdemény, de ki törődött vele. Néhány hét után viszont azok a kis kezdemények ügyes, kisebb-nagyobb rózsákká nőtték ki magukat, én pedig egyenként levagdostam az összeset. Így lett kb. 70 dkg friss, szép, zöld brokkolim. És eljött az ideje a felhasználásának is. Krémlevesnek álmodtam meg. És lássunk csodát, az én nagyobbik lányom megkóstolta kérés nélkül, két tányérnyit megevett belőle, majd a maradékot is egyedül tüntette el kijelentvén: nem tudom, mit nem szerettem eddig a brokkoliban, ez a leves isteni, ilyent még akarok. Szóval, egy meccs megnyerve, 1-0 javamra. De lenne még néhány megnyerni való játszma, pl. a hallal való. Bízom benne, hogy annak is eljön az ideje. (Különben szombaton éppen megfogadta, hogy 1 hétig nem eszik húst. Nem tudom, honnan jön ez neki így, 8 évesen, de hagyom. Igyekszem olyasmit főzni, amiből megkapja a szükséges fehérjét is.)


Brokkolikrémleves zöldségekkel

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 karcsú póréhagyma (nálam 5 szál vékony póré), 4 kicsi sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 krumpli, 70 dkg brokkoli, 5-10 cikk fokhagyma (ízlés és nagyság szerint), 2 dl tejszín, só, citromlé, őrölt szerecsendió, 5 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: brokkolirózsák, szárazon pirított napraforgómag, pirított kenyérkockák vagy levesgyöngy.

Elkészítése: A zöldségeket meghámozzuk és tetszés szerint feldaraboljuk. Felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a póréhagymát, és megfonnyasztjuk. Ezután mellédobjuk a sárgarépát, és együtt is dinszteljük néhány percig. Fölöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és amikor fölforrt, enyhén megsózzuk, illetve beletesszük a krumplit meg a petrezselymet. Amikor a zöldségek félpuhára főttek, beletesszük a brokkolit is (ha túl kevésnek tűnne a víz, mielőtt beletennénk, öntsük fel még vízzel, és forraljuk fel), és 5-10 perc alatt az egészet puhára főzzük. Ezután a lé nagy részét leöntjük és félretesszük, a brokkolirózsákból néhányat félreteszünk a tálaláshoz. A zöldségekhez adjuk a meghámozott fokhagymát, és botmixerrel az egészet pürésítjük. Ezután visszatesszük a lángra, hozzáöntjük a tejszínt, és a félretett főzőlével tetszés szerint hígítjuk. Jól kiforraljuk, utánasózunk, illetve citromlével és szerecsendióval ízesítjük. Tálalás előtt száraz serpenyőben megpirítunk 2-3 maréknyi napraforgómagot, és azzal tálaljuk a levest.

Megjegyzés: Jó tudni, hogy ha a leves áll egy keveset, sűrűsödik még magában is. Tehát lehet kissé hígabbra készíteni. Illetve ha nem fogy el az összes leves egyszerre, tegyük el a megmaradt főzőlevet is: amikor ismét fogyasztanánk, jó lesz felhígítani vele.

EK - 2014/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése