2014. augusztus 21., csütörtök

Paradicsomos krumplileves kecskegidacsonttal

Kecskegidacsontot használtam a leveshez, mert még éppen volt néhány adagnyi leveshez való a tavasszal vásárolt gidából, de persze, lehet bármivel készíteni. Igazából hagyományos babérleveles krumplilevesnek indítottam, de mivel erősen kellették magukat a kertben pirosló paradicsomok, néhány jó érett példányt beledaraboltam a levesbe. Nem vált kárára, nagyon finom lett, ízlett mindenkinek.


Paradicsomos krumplileves kecskegidacsonttal

Hozzávalók 5-6 személyre: 30-40 dkg kecskegidacsont (gerinc és oldalborda vegyesen), 3-4 sárgarépa, 2 hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zeller - zöldjével együtt, 60 dkg krumpli, 1 paprika, 3 közepes, érett paradicsom, 3 babérlevél, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, citromlé; a tálaláshoz tejföl.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk és meghámozzuk, kicsumázzuk. Annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi, főni tesszük a húst. Miután fölforrt, lehabozzuk, majd még 10-15 percig folyamatosan leszedjük a habját. Ekkor megsózzuk, beletesszük a babérlevelet meg a kockára vágott sárgarépát és a felszeletelt hagymát, 5-10 perc után a szintén kockára vágott petrezselyemgyökeret és zellert, majd újabb néhány perc után hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott krumplit és az apróra felkockázott paprikát. Beletesszük a kis csomaggá összekötözött zellerszárat is. Addig főzzük közepes lángon, míg a krumpli is majdnem megpuhul, ekkor pedig beleteszük a héjától megszabadított, kisebb darabokra vágott paradicsomot is. Néhány percig főzzük még, majd félrevesszük a lángról. Kivesszük belőle a zellerszárat, szükség szerint utánasózunk és citromlével savanyítjuk, illetve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálaláskor tejfölt kínálunk mellé.

Megjegyzés: Ez a leves így tökéletesen sűrű volt, nem igényelt más sűrítést, de ha valaki mégis igényli, egy nagyon világos, vékony rántással besűríthetjük. Nyáron jobb, ha a tejfölt mellé kínáljuk, és a levest meghagyjuk "tisztán".

FI - 2014/10

2 megjegyzés: