Ezt az ételt tavaly tavasszal készítettem, tisztán emlékszem, nénémék látogattak akkor meg. (Hogy miért csak most kerül fel? Csak mert most jött el az ideje, pedig új receptben sincs hiány... :) ) Gyorsan kellett kitalálnom, mit együnk, az elkészítésére sem volt túl sok idő, így aztán gyorsan elkészülő alapanyagokat választottam. Teljesen elcsodálkoztak rajta, ilyen ételt még nem láttak-ettek, de úgy elfogyott az egész, mintha nem is lett volna. Igaz, vagy 8-9-en ettünk belőle, és az adag is dupla volt. De tényleg nagyon jó fogás olyankorra, amikor gyorsan kell laktató étel nagyobb társaságnak.
Csirkés-brokkolis tésztarakottas
Hozzávalók 4-5
személyre: 2 kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, olaj,
só, bors, 50 dkg száraztészta (pl. szarvacska), 50 dkg brokkoli, ½ kápiapaprika,
30 dkg sajt, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl tej, 2 tojás, petrezselyemzöld,
szerecsendió, citromlé; 2 dkg vaj, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A húst
felszeleteljük, majd ujjnyi csíkokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk,
megdinszteljük kevés olajon, majd rádobjuk a húscsíkokat, és nagy lángon,
kevergetve fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk sóval és borssal, és továbbra is
nagy lángon addig pároljuk, míg a kiengedett leve el nem fő, és zsírjára nem
sül. A tésztát és a rózsákra
szedett brokkolit külön-külön, sós vízben kifőzzük. A brokkolit csupán 5 percig
főzzük, majd hideg vízbe tesszük, és leszűrjük. Egy edényben felforrósítunk 5-6
evőkanál olajat, beleszórjuk a lisztet, majd amikor fölhabzott, felöntjük a
hideg tejjel. Simára kavarjuk, és jól kiforraljuk. Beleteszünk 20-25 dkg
reszelt sajtot, fűszerezzük sóval, és borssal, hagyjuk még egyet-kettőt lobbanni,
és félrevesszük. Ekkor alaposan elkeverjük benne a felvert tojást, illetve
szerecsendióval, aprított petrezselyemzölddel és citromlével ízesítjük. A
tésztát és a brokkolit tálba tesszük, ráöntjük a sajtmártást, és jól
összeforgatjuk. Egy nagyméretű hőálló edényt kikenünk vajjal és megszórjuk
zsemlemorzsával, majd belesimítjuk a brokkolis tészta felét. Eloszlatjuk rajta
a húscsíkokat, majd befedjük a maradék tésztával. A tetejére helyezzük a
vékonyan felkarikázott kápiapaprikát, megszórjuk a megmaradt reszelt sajttal,
és 180-200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt jól összesütjük. Bármilyen
salátával, savanyúsággal tálalható.
Megjegyzés: A
brokkoli lehet fagyasztott is. Készíthetjük sertéshússal is, de úgy több időre van szükség az elkészüléséhez, ezért kicsinként pótoljuk az elpárolgó folyadékot forró vízzel mindaddig, míg a hús meg nem puhul.
EK - 2014/10
EK - 2014/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése