Márványkavart
Hozzávalók 1 kalács- vagy őzgerincformához: 2 tojás, 4 tojásfehérje, 15 dkg fruktóz (vagy kevesebb), 20 + 2 dkg vaj, 30 dkg + 1 evőkanál liszt, 7-7 dkg kandírozott citrom- és narancshéj, illetve cseresznye, valamint mazsola és színes rahát, 1 citrom héja, 1,5 citrom leve, 1 csipet só, 10 dkg fehér csokoládé, színes csillag alakú szórócukor.
Elkészítése: A tojássárgáját habosra kavarjuk a vajjal meg a fele cukorral, majd hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat és a citromlevet. Belekavarunk 25 dkg lisztet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, a vajas masszához keverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a liszttel elkevert gyümöcsöket-rahátot is. Vajjal kikent, liszttel megszórt kalácsformába simítjuk, 160 fokos sütőbe toljuk, és légkeverésen 30 percig sütjük. Érdemes azért tűpróbát végezni. Nem kell azonnal kivenni a sütőből, 10-15 percig benne kell hagyni nyitott ajtóval. Miután kivesszük, kiborítjuk, és rácson hagyjuk kihűlni. A fehér csokoládét megolvasztjuk, és a sütemény tetejére-oldalára csorgatjuk. Végül megszórjuk színes szórócukorkával. Szeletelve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése