2014. december 28., vasárnap

Márványkavart - gyümölcskenyér helyett

Megmaradt 4 tojásfehérjém, muszáj volt kezdeni vele valamit. Bevásároltam kandírozott gyümölcsökből is, úgyhogy, gondoltam, a kettőt összeházasítom. Anyósomnak az Egyensúly-tésztáját vettem alapul, csak a mennyiségeket a tojásfehérje súlyához arányítottam. A végeredmény nagyon finom lett, bár sem ízében, sem állagában nem hasonlított már az eredeti recepthez: a sok gyümölcs jó töménnyé tette a masszát, és egy puha bár törékeny sütemény lett a végeredmény. Aki kóstolta dicsérte, nekem is ízlett, bár ha még egyszer készítem, mégis kevesebb fruktózt raknék bele, mert a többi édes hozzávaló miatt nekünk egy picivel édesebb volt a kelleténél.


Márványkavart

Hozzávalók 1 kalács- vagy őzgerincformához: 2 tojás, 4 tojásfehérje, 15 dkg fruktóz (vagy kevesebb), 20 + 2 dkg vaj, 30 dkg + 1 evőkanál liszt, 7-7 dkg kandírozott citrom- és narancshéj, illetve cseresznye, valamint mazsola és színes rahát, 1 citrom héja, 1,5 citrom leve, 1 csipet só, 10 dkg fehér csokoládé, színes csillag alakú szórócukor.

Elkészítése: A tojássárgáját habosra kavarjuk a vajjal meg a fele cukorral, majd hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat és a citromlevet. Belekavarunk 25 dkg lisztet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, a vajas masszához keverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a liszttel elkevert gyümöcsöket-rahátot is. Vajjal kikent, liszttel megszórt kalácsformába simítjuk, 160 fokos sütőbe toljuk, és légkeverésen 30 percig sütjük. Érdemes azért tűpróbát végezni. Nem kell azonnal kivenni a sütőből, 10-15 percig benne kell hagyni nyitott ajtóval. Miután kivesszük, kiborítjuk, és rácson hagyjuk kihűlni. A fehér csokoládét megolvasztjuk, és a sütemény tetejére-oldalára csorgatjuk. Végül megszórjuk színes szórócukorkával. Szeletelve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése