2015. február 15., vasárnap

Fűszeres csirke aszalt gyümölcsös párolt rizzsel

Nálunk ma ez volt az ebéd. Nem sok dolgom volt vele: reggelre a hús megolvadt, reggel áttisztogattam, befűszereztem, és betoltam a sütőbe. A rizzsel is kb 5. percnyi munkám volt összesen. A leghosszabb művelet a gyümölcsök darabolása volt. :P A férjem nagyon megdicsérte, azt mondta, ez nagyon sikeres fogás volt. Pedig ha tudná, mennyire izgultam a gyümölcsös rizs miatt! :P 


Fűszeres csirke aszalt gyümölcsös párolt rizzsel

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész csirkecomb, 4 csirkeszárny, 4-5 evőkanál olaj; a páchoz: 1,5 teáskanál só, ½ teáskanál bors, 1 teáskanál pirospaprika, ½ teáskanál kurkumapor, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál őrölt koriander, 1 kisebb fej fokhagyma, 8-10 babérlevél; a körethez: 20 dkg rizs (1 pohárnyi), 3 evőkanál olaj, 5-5 dkg aszalt szilva és aszalt vörösáfonya, só.

Elkészítése: A csirkét megmossuk, megtörölgetjük, majd alaposan megszórjukaz összekevert porfűszerekkel. A fokhagymát cikkekre szedjük, és hámozás nélkül egy hőálló tál aljára szórjuk. Mellette eloszlatjuk a babérlevelet is, majd ráhelyezzük a fűszeres csirkedarabokat. Meglocsoljuk olajja, majd lefedve 30-40 percig pároljuk 180 fokon. Ekkor a hőt 230 fokra emelve 5-10 perc alatt szép piros-ropogósra pirítjuk. A rizshez fölforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a rizst, 1-2 percig kavargatva pirítjuk, majd fölöntjük 2 pohár vízzel, megsózzuk, elkavarjuk, és közepes lángon fölforraljuk. Miután fölforrt, a lángot kicsire vesszük (még jobb, ha vasalátétet teszünk az edény alá), és anélkül, hogy egyszer is belekavarnánk, főni hagyjuk. Amikor a rizs a vizet már nagyjából beitta, a lángot elzárjuk, és az edényt lefödjük. Így hagyjuk néhány percig, amíg be nem issza az összes folyadékot. Az aszalt gyümölcsöket kis darabokra vágjuk, és az elkészült rizshez keverjük. A rizst a fűszeres csirkével tálaljuk. 
FI - 2015/3
BA-2016/EX.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése