Rákaptunk a marhalábszárra. Jó minőségűt lehet kapni, nagyon jó áron. Néha húsleveshez használom, máskor csak simán megpárolom, olykor azonban különlegesebben készítem el. Mint pl. ennél az ételnél is. A fölhasznált paradicsom a nyáron eltett, kerti termésből való "konzerv". És az édeskömény is gyakori látogató az asztalunkon, alig fogy ki itthonról, máris veszem a következő adagot, még pizzára is fölhasználtam. A lányok nagyon szeretik nyersen is.
Paradicsomos
marhalábszár zöldséges kuszkusszal, párolt édesköménnyel
Hozzávalók 4
személyre: 4 szelet csontos marhalábszár (egyenként 30-35 dkg-osak), só, bors,
olaj, 2 dl vörösbor, 25 dkg aprított paradicsom (konzervből is jó), zöld
fűszerek: bazsalikom, menta, petrezselyemzöld, oregánó tetszés szerint, kevés
cukor; a körethez: 20 dkg kuszkusz, 3 dl víz, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál
olívaolaj, 2 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld; 50 dkg édeskömény, 4-5 cikk
fokhagyma, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A
marhalábszárat megszórjuk sóval és borssal, majd kevés felforrósított olajon
mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk. Ezután áttesszük kuktába, ráöntjük a
vörösbort és még annyi vizet, hogy a folyadék a húst éppen ellepje, kissé
megsózzuk, fölforraljuk, rázárjuk a fedelét, és kb. 40 perc alatt puhára
pároljuk. Az összevágott paradicsomot sóval, borssal, kevés cukorral és
aprított zöld fűszerekkel ízesítjük, a háromnegyedét egy nagy serpenyőbe
tesszük, és fölforraljuk. Miután a hús megpuhult, óvatosan kiszedjük,
ráhelyezzük a paradicsomágyra, eloszlatjuk rajta a maradék paradicsomot,
lefedjük, és 10-15 percig kis lángon rotyogtatjuk. A körethez a kuszkuszt tálba
tesszük, hozzáadjuk a sót meg az olívaolajat, majd ráöntjük a fölforralt vizet.
Gyorsan elkeverjük, és lefedjük. 5-10 perc után, amikor már beitta az egész
folyadékot, újra összekavarjuk, ha
szükséges, utánaízesítünk, és hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot meg
a finomra aprított petrezselyemzöldet. Az édesköményt megmossuk, félbevágjuk,
középső részét kivágjuk, a többit pedig vékonyan fölszeleteljük. Olajat
forrósítunk, megfuttatjuk rajta a finomra aprított fokhagymát, rádobjuk az
édesköményt (szárával, levelével együtt), sózzuk, borsozzuk, és gyakran
kavargatva, esetleg kevés vizet öntve alá roppanósra pároljuk. Végül kevés
aprított petrezselyemzöldet kavarunk bele, és tálalható is a marhalábszárral
meg a zöldséges kuszkusszal.
EK - 2015/3
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése