2015. március 31., kedd

Aromás csirketekercs

Egyik régi vasárnapi ebédünk darabja volt. Érdekes, hogy a fűszerkeverék, amivel a húsokat pácoltam, nem volt intenzív. Az aromát inkább a fokhagyma-citromhéj-petrezselyemzöld trió adta. Tökéletesen illett mellé köretként a gyorsan elkészülő hajdina, és a friss, ropogós káposztasaláta.


Aromás csirketekercs

Hozzávalók 5 személyre: 10 kicsontozott egész csirkecomb, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál bors, 2-3 teáskanál só, 1/2-1/2 teáskanál római kömény, gyömbér és szerecsendió, 1 nagy fej fokhagyma, 1 citrom és 1 lime héja, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 nagyobb szelet császárszalonna, repceolaj, 1 dl bor vagy víz; a körethez: 25 dkg hajdina, kb. 5 dl víz, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csirkecombokat megmossuk, megszárítgatjuk, megszórjuk a porfűszerek keverékével, és félretesszük. A fokhagymát meghámozzuk és összeaprítjuk, a kétféle citromot vékonyan lereszeljük, a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Az egészet lazán összeforgatjuk. A csirkecombokat kiterítjük, eloszlatjuk rajtuk a fokhagymás keveréket, majd mindegyiket szorosan fölcsavarjuk, és beletekerjük 1-1 szelet császárszalonnába. A tekercseket hőálló edénybe rakjuk, meglocsoljuk kevés repceolajjal, aláöntjük a bort vagy vizet, és 200 fokos sütőben, lefedve kb. 40 percig pároljuk, majd fedő nélkül, a hőt 220-230 fokra emelve pirosra sütjük. A hajdinát megmossuk több vízben, majd vastag aljú edénybe tesszük. Ráöntjük a vizet, enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd 10-15 perc alatt kis lángon puhára főzzük. Amikor elkészült, aprított petrezselyemzöldet keverünk bele. A hústekercseket rézsútosan elvágva tálaljuk petrezselymes hajdinával és káposztasalátával.

KAL - 2016.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése