Ahányszor kimegyünk a kertbe, ritka, hogy ne grillezzünk valamit. Vagy bográcsoljunk, de az, idén még elég ritka madár volt. :) Múlt vasárnap borjúnyársakat készítettünk. A piros húsú paprika csak azért hiányzik a nyársakról, mert a nagyobbik kisasszonyom fogta magát, és mind a két nagy kápiát bevágta. Csak úgy, magában. Egészségére! :) Amúgy nem is hiányzott a nyársról a paprika, hiszen sültpaprika-salátával ettük. A paprikát nem most, hanem az ősszel sütöttem le, amikor a padlizsánt, és a fagyasztóból vettem elő.
Zöldséges, grillezett borjúnyársak sültpaprika-salátával
Hozzávalók 5-6 személyre: 1,2 kg borjúcomb, 1 csokor új fokhagyma szára, 8-10 nagy zsályalevél, 1 kis csokos petrezselyemzöld, só, bors, 4-5 evőkanál olaj, 20-25 dkg házi szalonna, 5-6 közepes hagyma, 1 padlizsán, 1 zsenge tök, kevés bor;
a salátához: kb. 1,5 kg húsos paprika vagy kápia, só, cukor, ecet, víz.
Elkészítése: A borjúhúst megmossuk, majd kb. kisujjnyi vastag, 2x2 cm-kockákra vágjuk, és tálba tesszük. A zöld fűszereket megmossuk, finomra aprítjuk, és a húsra szórjuk. Megszórjuk sóval és borssal, rálocsoljuk az olajat, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Állni hagyjuk egy ideig. A padlizsánt és a tököt megmossuk, kb. 1/2 cm vastag karikákra vágjuk, és minden oldalukat alaposan besózzuk. Szűrőbe tesszük, és hagyjuk állni, lecsepegni. Felhasználás előtt kevés folyó víz alatt a szeleteket átöblítjük, majd mindegyiket négybe vágjuk. Sütés előtt a szalonnát is kb.2x2 cm-es vékony lapokra vágjuk, a hagymát meghámozzuk, negyedeljük, majd 2-3 rétegenként szétszedjük. Az előkészített nyársakra feltűzzük az előkészített hozzávalókat tetszés szerinti sorrendben, nem túl szorosan, hogy majd tudjanak átsülni. Felforrósított grillrácson a nyársakat szép pirosra sütjük. Ha a parázs fellángolna - de ha nem, akkor is - érdemes néha borral meglocsolni. A salátához a paprikát grillrácson vagy láng fölött feketére sütjük, tálba tesszük, alaposan besózzuk, majd letakarva kissé állni hagyjuk. Ezután megfeketedett héját lehúzzuk, csumáját eltávolítjuk, és ha a rajtamaradt magvak zavarnak (minket igen :D), kissé leöblítjük. Ízlés szerinti sós-ecetes-cukros salátalevet készítünk, beletesszük a sülpaprikadarabokat, és tálalásig benne hagyjuk érlelődni. Sőt, előző nap is elkészíthető, így az ízek jobban összeérnek.
Megjegyzések, tippek, jótanácsok: Jó betartani, hogy szalonnával kezdjük és végezzük az alapanyagok tűzögetését. Még azt is jó megfontolni, hogy hús mellé általában szalonna kerüljön, hiszen a fölforrósodó zsír segít a hús elkészülésében. Még annyit, hogy a padlizsánt és a tököt nem muszáj előre felnegyedelni. Ha nincs szükség az összesre, a megmaradt szeleteket szépen meg lehet grillezni. Én is így tettem.
A kertben jólesik az ejtőzés a függőágyban...
A kicsi mindig ott lábatlankodik körülöttem, ha fényképezek, s rendszerint egy-két fotóra neki is rá kell kerülnie. Vagy legalább az ujjacskájának... :D
Ez máskor készült, és nem is sikeres fotó, de az ujjacska a lényeg... :D