Ez amolyan baklavaféle lenne, csak mivel igazi baklavát még nem készítettem (és ettem), és mivel nem tudom összehasonlítani, maradok inkább a rétes elnevezésnél. Egyszer elkaptam a Good chef, bad chef egyik epizódjának egy részét, amiben Adrian mondta, hogy baklavaszerűséget készít, és amihez a csonthéjas mellé (azt hiszem, mandula volt) aszalt gyümölcsöket is használt. Robotgépben összeturmixolta cukorsziruppal az összetevőket, és azt készült rákenni a réteslapokra. Hogy mit, és miből mennyit tett, már nem emlékszem (szinte mindig így vagyok, általában csak egy-egy aprócska ötletet jegyzek meg, "lopok" el), és hogy végül mit csinált vele, már nem is tudom, mert nem néztem végig a műsort. De ennek alapján én elképzeltem a magam verzióját, és ez született belőle. Akik kóstolták (nemcsak családtagok), külön megdicsérték, hogy isteni fnom volt, és ilyent nem is ettek még. Nos, mi sem, én sem, de még fogunk. :)
Aszalt gyümölcsös, mogyorós rétes
Hozzávalók 1 kb. 28x18-as formához: 8 nagy réteslap (nekem kb. 30x40-es lapjaim voltak) vagy 16 akkora, mint az edény, 15 dkg sótlan mogyoró, 5-5 dkg aszalt szilva, mazsola, vörösáfonya és napraforgómag, 2-3 evőkanál méz, 10 dkg vaj, 2,5-3 dl víz; továbbá: 5 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 3 dkg mogyoró.
Elkészítése: A mogyorót, a napraforgót meg az aszalt gyümölcsöket összeturmixoljuk a vajjal meg a mézzel és annyi vízzel, hogy nem túl híg, de jól kenhető masszát kapjunk belőle. Egy szögletes jénait kikenünk vajjal (az oldalain is), és belerétegezzük a réteslapokat meg a tölteléket. Ha nagy réteslapjaink vannak, kettesével kettőbe hajtjuk őket, ha kicsik, akkor egy réteghez négyet használunk. Leterítünk egy réteg lapot, és megkenjük a töltelék 1/3-ával, majd megismételjük a műveletet az összes alapanyaggal. A végén a tésztát éles késsel formára vágjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal (az 5 dkg maradékából), megszórjuk a durvára tört mogyoróval, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ekkor kivesszük, meglocsoljuk a vízben feloldott mézzel, és 1-2 percre visszatoljuk a már elzárt sütőbe. Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.
Megjegyzés: Bár nem ettem baklavát, a kinézetéből el tudom képzelni, mennyire töményen édes. És annyit mondanék, hogy aki hozzám hasonlóan szintén irtózik az émelyítően édes dolgoktól, így a baklavától is, az nyugodtan próbálja ki ezt a változatot. Kellően édes, mégsem túlzottan, szóval nagyon finom sütemény a végeredmény.
Mogyoró helyett természetesen dióval, esetleg mandulával is készíthető.
KAL - 2017.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése