2015. november 6., péntek

Ananászos kókuszbomba

Már régóta fájt egy fogam egy jó kókuszos ízű tortára eljött az ideje, hogy elkészítsem. Pont olyan lett, mint amilyennek elképzeltem. Csaka  fotózással szerencsétlenkedtem egy csomót, mert a szelet fölborult néhányszor, a fények nem voltak jók (igen tűzött a nap, vagy ha árnyékba tettem, sötét volt), szóval rengeteget mérgelődtem vele. Ti készítsétek el, és faljátok fel. Nagyon finom. :) 


Ananászos kókuszbomba 

Hozzávalók 6-8 személyre a piskótához: 4 tojás, 6 púpozott evőkanál cukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 mokkáskanál citromlé, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 dkg reszelt étcsokoládé, 3 dkg darált sótlan mogyoró, 1 csipet só; a krémhez: 10 dkg kókuszreszelék, 7 dl tej, 2-3 evőkanál cukor, 4 dl tejszín, 30 g zselatinpor, 20 dkg ananászkocka (konzervből); a tetejére: 2 dl habtejszín, 1 evőkanál  porcukor, 1 tasak habfixáló, 1-2 evőkanál kókuszreszelék, ananászkockák, magozott meggy.

Elkészítése: Az egész tojásokat 3-4 perc alatt habosra verjük a cukorral meg a sóval, majd belekeverjük a többi hozzávalót, egyneműsítjük, kb. 36x28 cm-es, sütőpapírrral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd háromszög alakú darabokra vágva kibélelünk vele egy fóliával leterített, kupola alakú formát (tál vagy tésztaszűrő), a kilógó részeket pedig levágjuk a forma pereménél. A krémhez a tejet fölforraljuk a kókuszreszelékkel, majd azonnal leszűrjük, jól ki is nyomkodjuk. A kókuszos tejet elkeverjük a cukorral meg a tejszínnel. Néhány evőkanálnyit kiveszünk belőle, beleáztatjuk a zselatinport, majd kis lángon felmelegítjük, és hozzákeverjük a többi langyos tejhez. Hideg helyre tesszük, időnként megkavarjuk, majd amikor már félig megkötött, de még jól terül, belekeverjük a leszűrt ananászkockákat, és beleöntjük a piskótával bélelt formába. A krém tetején elhelyezzük a levágott piskótadarabokat úgy, hogy teljesen befedjük vele a felületet. Letakarjuk fóliával, és 5-6 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a tortát kiborítjuk, nem túl simán rákenjük a porcukorral és habfixálóval keményre vert habtejszínt, majd megszórjuk kókuszreszelékkel, és ananászkockákkal, illetve meggyszemekkel díszítjük. 


ADV. - 2015.



8 megjegyzés:

  1. Ha felborult, hát felborult. Az ízén aligha változtatott. Különben meg a külsején se. Nagyon szép!

    VálaszTörlés
  2. Ani, köszönöm! :) A háttérben látszó szelet szerencsétlenkedett a tányéron. Az a helyzet, hoyg bár jól megkötötte a zselatin a tejpudingot, a szelet elhegyesedő részén mégiscsak nehéz volt megtartania a felülről ránehezedő piskótát, és ezért borulgatott. Ezért is nem arra helyeztem a hangsúlyt, hanem a nagyobbik részt próbáltam inkább fotózni. :)
    AMúgy az íze tényleg nagyon finom volt. Kissé másabb volt ez a krém, mint amit eddig szoktam: :)

    VálaszTörlés
  3. Merhabalar, çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı hafta sonları.

    Saygılar.

    VálaszTörlés
  4. Sefa Gencal, tesekkür ederim. Sagiliki ve huzurlu hafta sonlar dilerim size de. :)
    Köszönöm! Kellemes, pihentető hétvégét kívánok neked is! :)

    VálaszTörlés
  5. Ez milyen nyelven van? Töröknek nézem.Vagy valami titkos kód?

    VálaszTörlés
  6. Nem titkos kód, a hölgy valóban török, a múlt héten tévedt a blogomra. :) Vagy legalábbis akkor írt először. S mivel szerencsémre van egy kedves virtuális ismerősöm, aki Törökországban él, őt kérem meg, hogy lefordítsa az üzeneteit, illetve megírja a válaszaimat törökül. :)

    VálaszTörlés
  7. Csodásan néz ki! :) Ami kókuszos, az bármikor jöhet.

    VálaszTörlés
  8. Vanilin, örülök, hogy tetszik! :)

    VálaszTörlés