Már régóta fájt egy fogam egy jó kókuszos ízű tortára eljött az ideje, hogy elkészítsem. Pont olyan lett, mint amilyennek elképzeltem. Csaka fotózással szerencsétlenkedtem egy csomót, mert a szelet fölborult néhányszor, a fények nem voltak jók (igen tűzött a nap, vagy ha árnyékba tettem, sötét volt), szóval rengeteget mérgelődtem vele. Ti készítsétek el, és faljátok fel. Nagyon finom. :)
Ananászos kókuszbomba
Hozzávalók 6-8 személyre a piskótához: 4 tojás, 6 púpozott evőkanál
cukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 mokkáskanál citromlé, 4 evőkanál liszt, 2
evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 dkg reszelt étcsokoládé, 3 dkg darált sótlan
mogyoró, 1 csipet só; a krémhez: 10 dkg kókuszreszelék, 7 dl tej, 2-3 evőkanál
cukor, 4 dl tejszín, 30 g zselatinpor, 20 dkg ananászkocka (konzervből); a
tetejére: 2 dl habtejszín, 1 evőkanál
porcukor, 1 tasak habfixáló, 1-2 evőkanál kókuszreszelék, ananászkockák,
magozott meggy.
Elkészítése: Az egész
tojásokat 3-4 perc alatt habosra verjük a cukorral meg a sóval, majd
belekeverjük a többi hozzávalót, egyneműsítjük, kb. 36x28 cm-es, sütőpapírrral
bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt
megsütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd háromszög alakú darabokra vágva
kibélelünk vele egy fóliával leterített, kupola alakú formát (tál vagy
tésztaszűrő), a kilógó részeket pedig levágjuk a forma pereménél. A krémhez a
tejet fölforraljuk a kókuszreszelékkel, majd azonnal leszűrjük, jól ki is
nyomkodjuk. A kókuszos tejet elkeverjük a cukorral meg a tejszínnel. Néhány
evőkanálnyit kiveszünk belőle, beleáztatjuk a zselatinport, majd kis lángon
felmelegítjük, és hozzákeverjük a többi langyos tejhez. Hideg helyre tesszük,
időnként megkavarjuk, majd amikor már félig megkötött, de még jól terül,
belekeverjük a leszűrt ananászkockákat, és beleöntjük a piskótával bélelt
formába. A krém tetején elhelyezzük a levágott piskótadarabokat úgy, hogy
teljesen befedjük vele a felületet. Letakarjuk fóliával, és 5-6 órára
hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a tortát kiborítjuk, nem túl simán
rákenjük a porcukorral és habfixálóval keményre vert habtejszínt, majd
megszórjuk kókuszreszelékkel, és ananászkockákkal, illetve meggyszemekkel
díszítjük.
ADV. - 2015.
Ha felborult, hát felborult. Az ízén aligha változtatott. Különben meg a külsején se. Nagyon szép!
VálaszTörlésAni, köszönöm! :) A háttérben látszó szelet szerencsétlenkedett a tányéron. Az a helyzet, hoyg bár jól megkötötte a zselatin a tejpudingot, a szelet elhegyesedő részén mégiscsak nehéz volt megtartania a felülről ránehezedő piskótát, és ezért borulgatott. Ezért is nem arra helyeztem a hangsúlyt, hanem a nagyobbik részt próbáltam inkább fotózni. :)
VálaszTörlésAMúgy az íze tényleg nagyon finom volt. Kissé másabb volt ez a krém, mint amit eddig szoktam: :)
Merhabalar, çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı hafta sonları.
VálaszTörlésSaygılar.
Sefa Gencal, tesekkür ederim. Sagiliki ve huzurlu hafta sonlar dilerim size de. :)
VálaszTörlésKöszönöm! Kellemes, pihentető hétvégét kívánok neked is! :)
Ez milyen nyelven van? Töröknek nézem.Vagy valami titkos kód?
VálaszTörlésNem titkos kód, a hölgy valóban török, a múlt héten tévedt a blogomra. :) Vagy legalábbis akkor írt először. S mivel szerencsémre van egy kedves virtuális ismerősöm, aki Törökországban él, őt kérem meg, hogy lefordítsa az üzeneteit, illetve megírja a válaszaimat törökül. :)
VálaszTörlésCsodásan néz ki! :) Ami kókuszos, az bármikor jöhet.
VálaszTörlésVanilin, örülök, hogy tetszik! :)
VálaszTörlés