Fokhagymás máj csőben sült karfiollal, salátával
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg borjúmáj, 3-4 cikk fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 ágacska bazsalikom, só, bors, olaj; a körethez: 1,3 kg karfiol, 3 tojás, 3 dl tej, só, bors, 1 mokáskanál szerecsendió, 3-4 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa; a salátához: 1/2 fej saláta, 1/2 édesköménygumó, 2 sárgarépa, só, fehérborecet, olívaolaj.
Elkészítése: A borjúmájat szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk, és kevés felforrósított olajra dobjuk. Elkeverjük, megszórjuk borssal és kevés sóval, majd nagy lángon, gyakran kavargatva, saját levében készre pároljuk. Végül utánaízesítünk, belekeverjük a zúzott fokhagymát, illetve megszórjuk a finomra aprított zöldekkel. A körethez a karfiolt rózsáira szedjük, jól megmossuk, majd még kisebb darabokra bontjuk-vágjuk. Sós vízben kb. 5 percig főzzük, amjd leszűrjük, és azonnal hideg vízbe tesszük át. Végül ismét leszúrjük, hagyjuk lecsepegni, és egy vajjal kikent hőálló tálba terítjük. A tojást felverjük, elkeverjük a tejjel, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, amjd ráöntjük a karfiolra. A megmaradt vajból kis darabkákat csipkedünk le, és ide-oda a karfiolra helyezzük. Megszórjuk zsemlemorzsával, és 20-25 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tálalás előtt jó, ha hagyjuk hűlni 5-10 percig, úgy könnyebben tálalható-szeletelhető. A salátához a zöldségeket megmossuk, amit kell, meghámozunk, majd a salátát ujjnyi szélesen felcsíkozzuk, az édesköményt végkonyan fölszeleteljük, a sárgarépát pedig lereszeljük a nagylyukú reszelőn. Ízlés szerint sóval és ecettel ízesítjük, majd tálalás előtt meglocsoljuk olívaolajjal.
Megjegyzés: Sertés- vagy csirkemájjal is elkészíhető, bár azokkal nem ugyanolyan lesz.
KAL - 2017.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése