Húsleves főtt a nyúlból, és csak egyszeerűen onnan kivéve, enyhén megfűszerezve tálaltam. Az "ízeket" a különleges paprikaszósz adta, amit a nyáron-ősszel ÍGY eltett paprikalekvárból készítettem.
Natúr nyúlcomb paprikaszósszal
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 konyhakész nyúl, 60 dkg leveszöldség, só, szemes bors, pirospaprika; a szószhoz: 5 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál darált paprika vagy paprikalekvár, 2 dl tej, 2 dl hígabb joghurt vagy tejföl, 2 cikk fokhagyma, 1-2 teáskanál morzsolt majoránna, só, citromlé, 1 teáskanál vaj, esetleg petrezselyemzöld.
Elkészítése: A húst hideg vízben főni tesszük, miután fölforrt, lehabozzuk, majd 5 percnyi főzés után hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, enyhén megsózzuk, beledobunk néhány szem szemes borsot, és az egészet puhára főzzük. A húst kiemeljük a főzőlevéből (a lébe tésztát főzhetünk, és tálalhatjuk a főtt zöoldségekkel együtt), és hagyjuk hűlni egy keveset. Ezalatt elkészítjük a szószt: az olajon megfuttatjuk a lisztet, hozzáadjuk a paprikalekvárt, majd felengedjük a hideg tejjel és a joghurttal. Simára keverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a majoránnát, és ha szükséges, további vízzel hígítva jól kiforraljuk. Sóval (ha kell, mert a paprikalekvár eléggé sós) és borssal ízesítjük, illetve citromlével savanyítjuk egy keveset. Végül elkeverjük benne a vajat, és ha szeretnénk, 1-2 evőkanálnyi aprított petrezselyemzöldet is kavarunk bele. A nyulat óvatosan feldaraboljuk (ha egészben főztük meg, mint én), a szín kedvéért megszórjuk kevés pirospaprikával, és paprikaszósszal kínáljuk. Én még tésztát is főztem a lányoknak mellé, s mivel ahhoz szottyant kedvük, éppen üvegtészta volt. :)
KAL-2017
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése