Marhahúsleves
Hozzávalók 6-8
személyre: 1 kg velős csont, kb. 1 kg húsos marhacsont, 60-70 dkg marhahús (pl.
lábszár), 4 nagyobbacska sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1
lila hagyma, 2 marék só, 1-2 evőkanál szemes bors; a tálaláshoz: tetszés
szerint cérnametélt, csigatészta vagy grízgaluska.
Elkészítése:
1. A húsokat és a csontokat előkészítjük,
megmossuk, nagy fazékba tesszük, és felöntjük 5-6 liter hideg vízzel.
2. A levest nagy lángon felforraljuk, majd
ahogy fölforrt azonnal lehúzzuk a lángot, és a levest csak gyöngyözve hagyjuk
tovább forrni. Közben a tetején keletkező habot szűrőkanállal óvatosan
leszedjük.
3. Kb. másfél óra gyöngyözve főzés után
hozzáadjuk a meghámozott, behasított zöldségeket, illetve a sót és a szemes
borsot.
4. Ha a lé nem lepi el a zöldségeket,
kipótoljuk annyi forrásban lévő vízzel, amennyi jól ellepi őket.
5. További 2-2,5 órán át főzzük kis lángon,
gyöngyözve. Ekkor félrevesszük a lángról, és kb. 1 dl hideg vizet öntünk bele
(elosztva, ide-oda öntögetjük), hogy megszálljon.
6. Miután megszállt, a levest leszűrjük. Ha
házi tészta lesz a levesbetét, belefőzzük egyenesen a levesbe, a bolti tésztát
külön vízben főzzük meg, leszűrjük, és utána adjuk a leszűrt leveshez. A
grízgaluskát is inkább külön vízben javasolt megfőzni. A főtt zöldséget és a
húst külön kínáljuk a leves mellé.
FI - 2016/1 , BA-2016/EX.C.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése