2015. december 8., kedd

Marhahúsleves

Örök klasszikus. Pedig ilyen igazi-igazit most főztem először. Eddig többnyire házi tyúkból vagy kakasból főztem, vagy esetleg vegyesen marhával/borjúval. De az ilyen erős, finom húslevesnek párja nincs. Nemhiába az első húsleves, amire azt mondtam, hogy hűha, az marhából készült, és egy kibédi lakodalomban ettem. ... A közelgő ünnepnek egyik tökéletes levese lehetne...



Marhahúsleves

Hozzávalók 6-8 személyre: 1 kg velős csont, kb. 1 kg húsos marhacsont, 60-70 dkg marhahús (pl. lábszár), 4 nagyobbacska sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 lila hagyma, 2 marék só, 1-2 evőkanál szemes bors; a tálaláshoz: tetszés szerint cérnametélt, csigatészta vagy grízgaluska.

Elkészítése:
1. A húsokat és a csontokat előkészítjük, megmossuk, nagy fazékba tesszük, és felöntjük 5-6 liter hideg vízzel.

2. A levest nagy lángon felforraljuk, majd ahogy fölforrt azonnal lehúzzuk a lángot, és a levest csak gyöngyözve hagyjuk tovább forrni. Közben a tetején keletkező habot szűrőkanállal óvatosan leszedjük.


3. Kb. másfél óra gyöngyözve főzés után hozzáadjuk a meghámozott, behasított zöldségeket, illetve a sót és a szemes borsot.


4. Ha a lé nem lepi el a zöldségeket, kipótoljuk annyi forrásban lévő vízzel, amennyi jól ellepi őket.


5. További 2-2,5 órán át főzzük kis lángon, gyöngyözve. Ekkor félrevesszük a lángról, és kb. 1 dl hideg vizet öntünk bele (elosztva, ide-oda öntögetjük), hogy megszálljon.


6. Miután megszállt, a levest leszűrjük. Ha házi tészta lesz a levesbetét, belefőzzük egyenesen a levesbe, a bolti tésztát külön vízben főzzük meg, leszűrjük, és utána adjuk a leszűrt leveshez. A grízgaluskát is inkább külön vízben javasolt megfőzni. A főtt zöldséget és a húst külön kínáljuk a leves mellé. 


FI - 2016/1 , BA-2016/EX.C.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése