Nagyon finomak lettek ezek a pogácsák, de mégsem lettek pont olyanok, mint amilyenek lehettek volna. Ha nem sietve dobtam volna össze, és lett volna időm hagyni rendesen megkelni őket. Persze, a leírást betartva kissé másabbak lesznek, magasabbak, könnyedebbek, puhábbak, de az igazság az, hogy a több, mint 60 darab, amennyi lett az adagból így is alig jutott kézre, szóval, mindenképpen érdemes kipróbálni. Én dagasztottam, nyújtottam, kentem, nyújtottam, kentem, nyújtottam, szaggattam, majd végül pihentettem 20-30 percig. De ha közben is hagyjuk kelni, még jobb lesz.
Kolbászos pogácsa
Hozzávalók kb. 60 darabhoz, a tésztához: 70 dkg finomliszt, 1+1 dl tej, 1 evőkanál cukor, 7 g szárított élesztő, 3 egész tojás, 10 dkg tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál só, további liszt; a kenéshez: 15 dkg vaj, 20 dkg házi füstölt kolbász (puha); a tetejére: 1 tojás, magvak (pl. köménymag és lenmag).
Elkészítése: 1 dl langyos tejben feloldjuk a cukrot és beleszórjuk az élesztőt. Hagyjuk kissé felfutni, majd a tészta többi alapanyagával fényes, hólyagos tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, és kb. fél óráig kelesztjük. A vajat kikavarjuk a lebőrözött kolbásszal, ha esetleg szeretenénk, további borsot és pirospaprikát adunk hozzá. Kettéosztjuk. A tésztát lisztezett felületen kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és rákenjük a kolbászos vaj felét. Hajtogatjuk (jobbról, balról, majd alulról és felülről), és kb. negyedóráig ismét letakarva pihentetjük. A nyújtást-kenést-pihentetést megismételjük a maradék vajjal, majd a tésztát 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Hagyjuk kelni még 20-25 percig, majd lekenjük felvert tojással, megszórjuk tetszés szerinti magvakkal, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
KAL - 2017.
Jaj Te!!! Most reggeliztem, de ezt de megenném! :):)
VálaszTörlés:) Most én is megenném! De még van egy kicsi ebédig! ;) S akkor is más lesz. :P
VálaszTörlés