Nyuszi ül a
fűben, avagy aranyos kalácsnyuszikák
Hozzávalók kb. 25
darabhoz: 50 dkg liszt, 10-15 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1,5 teáskanál őrölt
kardamom, ½- ½ teáskanál só és kurkuma, 7,5 dkg vaj, 2,5 dkg friss élesztő, 1
evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 3 dl tej; továbbá: egész szegfűszeg vagy
csokoládécsepp.
Elkészítése:
1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk
az 1-1 evőkanál cukrot és lisztet meg a langyos tejet, és hagyjuk felfutni.
Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és jól megdagasztjuk. Félretesszük,
és letakarva, langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
2. Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk,
majd 4-5 dkg-os darabokra vágjuk. Gömbbé alakítjuk, majd mindegyiket elvágjuk
kettőbe úgy, hogy az egyik fele kissé nagyobb legyen. Mindegyik darabot szép
gömböcskévé formázzuk.
3. Ezután a gömböcskéket kissé megsodorjuk
úgy, hogy egyik végük gömbölyű, másik elhegyesedő legyen.
4. A „cseppecskéket” elhegyesedő végüknél
kezdve konyhai ollóval kb. feléig bevágjuk.
5. A nagyobbik darabot kissé szétnyitjuk
száraival magunk felé, a kisebbiket pedig ellentétes irányban egyszerűen
ráhelyezzük-fektetjük.
6. Szegfűszegből szemeket tehetünk a
nyuszinak, ezeket a nyers tésztába nyomjuk bele. Ha csokoládécseppet
használunk, azt a megsült, forró tésztára helyezzük rá. Kissé megolvad, és
ezennel rá is tapad a tésztára.
7. Az összerakott nyuszikákat sütőpapíros
tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Igyekezzünk minél
hamarabb dolgozni, hogy a nyuszik ne keljenek túl, különben megtörténhet, hogy
elmozdul-eldől egymásról a két tésztadarab.
Megjegyzés: Aki
szeretné, porcukorral megszórva is kínálhatja, de nélküle is elég édes.
FI - 2016/3
FI - 2016/3
Nagyon édesek az állatkák. A tojással készültek is.
VálaszTörlés