2016. március 12., szombat

Kalácsnyuszik


Nyuszi ül a fűben, avagy aranyos kalácsnyuszikák

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 50 dkg liszt, 10-15 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1,5 teáskanál őrölt kardamom, ½- ½ teáskanál só és kurkuma, 7,5 dkg vaj, 2,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 3 dl tej; továbbá: egész szegfűszeg vagy csokoládécsepp.

Elkészítése:
              1.      Az élesztőt tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk az 1-1 evőkanál cukrot és lisztet meg a langyos tejet, és hagyjuk felfutni. Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és jól megdagasztjuk. Félretesszük, és letakarva, langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
              2.      Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 4-5 dkg-os darabokra vágjuk. Gömbbé alakítjuk, majd mindegyiket elvágjuk kettőbe úgy, hogy az egyik fele kissé nagyobb legyen. Mindegyik darabot szép gömböcskévé formázzuk.
              3.      Ezután a gömböcskéket kissé megsodorjuk úgy, hogy egyik végük gömbölyű, másik elhegyesedő legyen.
              4.      A „cseppecskéket” elhegyesedő végüknél kezdve konyhai ollóval kb. feléig bevágjuk.
              5.      A nagyobbik darabot kissé szétnyitjuk száraival magunk felé, a kisebbiket pedig ellentétes irányban egyszerűen ráhelyezzük-fektetjük.
              6.      Szegfűszegből szemeket tehetünk a nyuszinak, ezeket a nyers tésztába nyomjuk bele. Ha csokoládécseppet használunk, azt a megsült, forró tésztára helyezzük rá. Kissé megolvad, és ezennel rá is tapad a tésztára.
              7.      Az összerakott nyuszikákat sütőpapíros tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben  15-20 perc alatt megsütjük. Igyekezzünk minél hamarabb dolgozni, hogy a nyuszik ne keljenek túl, különben megtörténhet, hogy elmozdul-eldől egymásról a két tésztadarab.


Megjegyzés: Aki szeretné, porcukorral megszórva is kínálhatja, de nélküle is elég édes. 

FI - 2016/3


1 megjegyzés: