Székelytorta
Hozzávalók
egy kb. 35x25 cm-es tepsihez: 37 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 5 tojás, 1
teáskanál sütőpor, tej, aludttej vagy joghurt, 1 csipet só; továbbá: 15 cukor,
2 tasak vaníliás cukor, 15 dkg őrölt dió, 10-15 dkg dióbél (elhagyható), 15-20
dkg (5-6 nagy evőkanál) savanykás lekvár.
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal (esetleg 17 dkg sertészsírral), majd hozzáadjuk
a cukrot, a tojássárgáját meg a sütőport, és annyi tejet dolgozunk kicsinként
bele, hogy jól nyújtható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Két részre osztjuk,
kinyújtjuk, és egyenként kikent-lisztezett tepsibe fektetjük. A tojásfehérjét
kemény habbá verjük a 15 dkg cukorral meg a vaníliás cukorral, és beleforgatjuk
az őrölt diót. Két részre osztva a habot rákenjük a kinyújtott lapokra, szépen
elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 5 perc után a hőt
lecsökkentjük egy keveset, és a lapokat addig hagyjuk sülni, míg a hab meg nem keményszik,
illetve színt nem kap. Miután a lapok kihűltek, az egyiket a habos részével
lefelé deszkára helyezzük, megkenjük savanykás lekvárral, majd befedjük a másik
lappal úgy, hogy annak a habos fele kerüljön fölfelé.
Megjegyzés: Sütés előtt az egyik
lap habjába felezett dióbeleket is nyomhatunk szép sorban, így aromásabb lesz a
sütemény.
SÜTI II. - 2017., KAL - 2013.
SÜTI II. - 2017., KAL - 2013.
A diós sütik közel állnak a szívemhez (vagy inkább gyomromhoz?) :D Jól néz ki, finom lehet, meg kéne sütni, hogy megízleljem!
VálaszTörlésVicuska, próbáld ki, s majd írd meg, ízlett-e.
VálaszTörlésRégi sütemény, ezért nem is olyan drága. A dió sem túl sok benne. Mind olyasmiból készült, ami régebb a falusi házaknál is teljesen adott volt.
Kedves Edit,
VálaszTörlésA hab nem törik össze ha megfordítjuk a lekvárral való lekenéshez, vissza lehet fordítani?
Kedves Névtelen, miután a hab megsült, már nem fog összetörni. Persze, kissé összenyomódik, ami az aljára kerül, de ez a süti ilyen, és az nem ront rajta. nem kell visszafordítani semmit. :)
VálaszTörlés