2016. május 31., kedd

Almás-citromos kuglóf

Csak úgy egyből rámjött, hogy ilyet készítsek. Finom citromos ízt éreztem a számban, és egyből a kuglófra asszociáltam. Mivel azonban edddig nem sok kuglófot sütöttem, egy kicsit szétnéztem az ismerősök blogjain. Végül Citromhab narancsos-citromos kuglófja volt a kiindulópont, nálam azonban a következőképpen alakult a recept. Mondanom sem kell: isteni lett, pontosan az az íz és állag, amire abban a pillanatban vágytam. Alig volt türelmem kivárni, hogy legalább langyosra hűljön... :)


Almás-citromos kuglóf

Hozzávalók egy kb. 22 cm-es kuglófformához: 28 dkg olaj, 4 tojás, 10 dkg fruktóz, 2 evőkanál sztéviapor, 1 tasak vaníliás cukor (vaníliapor jobb, de most nem volt), 2 citrom leve (1,5 dl volt), 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehérliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 citrom héja, 6 dkg kandírozott citrom- vagy lime-héj, 1 zöld alma, 2 csipet só; továbbá: 1-2 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: Egy kisebb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a sót, a kandírozott citrushéjat meg a meghámozott, kb. 1/2x1/2 cm-es kockákra vágott almát, és lazán összeforgatjuk. Egy nagyobbacska tálba kimérjük az olajat, hozzáadjuk a tojásokat meg az édesítőket, és kézi mixerrel habosra keverjük. Ezután kicsinként beledolgozzuk a citromlevet, végül pedig beleforgatjuk a lisztes keveréket és a citromhéjat is. A kuglófformát kikenjük olajjal, illetve megszórjuk morzsával, majd belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben, légkeverésen 50-60 percig sütjük. 40 perc után érdemes azért tűpróbát végezni, de nekem még nem volt jó, én kerek 1 órát sütöttem. Ha igen pirulna, sütőpapírral avgy alufóliadarabbal letakarhatjuk a sütemény tetejét. Tálaláskor megszórható porcukorral, vagy kínálható valamilyen mascarponés-tejszínes öntettel, de egy csésze tejjel is extra uzsonna, vacsora vagy reggeli lehet.

KT - 2016/7
BA - 2017/11


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése