Nagylányom nem szereti a lecsót, de a rizses húst nagyon. Ám a főtt zöldséget sem szereti, de ha az rizses hús, akkor még a zöldséget is hajlandó megenni. Még akkor is, ha nincs hús benne. Jó, mi? :P :D
Az alábbi étel bárányhússal készült, a bárány főzővizéből pedig egy finom levest csináltam - minő meglepő a rizses hús maradékából. :)
Zöldséges rizses hús
Hozzávalók 4-5 személyre: 70-80 dkg csontos bárányhús (vagy bármilyen más hús), 1-2 hagyma, 3 új sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 20-25 dkg zöldborsó, 1 evőkanál paprikalekvár (vagy darált sós paprika, esetleg 1/2 piros kápia), 30 dkg rizs, olaj, só, bors.
Elkészítése: Hogy gyorsabban menjen, több oldalról "támadunk". :) A húst felöntjük hideg vízzel, és kuktában 15-20 perc alatt készre főzzük. A rizst fehéredésig pirítjuk 1-2 evőkanál olajon, majd felöntjük két és félszeres mennyiségű vízzel, enyhén megsózzuk, és készre főzzük. Végül leszűrjük, és folyó víz alatt át is öblíthetjük. A hagymát finomra aprítjuk, a finomra reszelt zellerrel együtt (lehet kockára vágva is beletenni :)) megdinszteljük. Hozzáadjuk a paprikalekvárt, majd a vékony karikákra vágott új sárgarépát, felöntjük kevés húslével vagy vízzel, sózzuk-borsozzuk, és addig pároljuk, amíg a répa félpuhára nem fő. Ekkor hozzáadjuk a friss vagy fagyasztott zöldborsót, további vízzel/húslével öntjük fel, és készre főzzük. Ekkor beletesszük a csontról leszedett, feldarabolt húst, és hagyjuk rotyogni még néhányat. Végül belekeverjük a rizst is, utánaízesítünk, és tálaljuk.
Megjegyzés: A maradék már senkinek sem lett volna elég, ezért a bárány maradék főzővízébe tettem, tovább hígítottam, felforraltam, és tejfölös-tojásos habarással behabartam. Aprított petrezselyemzöldet szórtam rá, és másnap megvolt a finom levesünk. :)
NÚ-2019/márc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése