Grillezett hasaalja paprikasalátával
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg jó húsos sertéshasaalja, só, bors, friss
kakukkfű; a salátához: 2 hagyma, 4 közepes kaliforniai paprika, 1 kisebb fej
fokhagyma, 1 csípős paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, friss kakukkfű, kb. 1
dl olívaolaj, 2-3 evőkanál cukor, ½ -1 dl balzsamecet vagy vízzel hígított borecet,
só, bors.
Elkészítése: A hasaalját kisujjyni vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk
sóval, borssal, és a száráról lehőzogatott kakukkfűlevélkékkel. Félretesszük
1-2 órát pácolódni, majd felforrósított grillrácson, közepes erősségű parázs
fölött megsütjük. A salátához a hagymát és a paprikát csíkokra vágjuk, a
fokhagymát vékonyan fölszeleteljük, a csípős paprikát karikára vágjuk, a
petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Egy nagy serpenyőben, néhány
evőkanálnyi olajon hirtelen megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a
paprikát. Ha szükséges, további olajat öntünk még alá. Kavargatva (vagy rázogatva) hagyjuk kissé
összeesni, majd megsózzuk, és rászórjuk a cukrot. Összekeverjük, további 2-3
percig dinszteljük-pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a
petrezselyemzöldet, és némi száráról lecsipkedett kakukkfűlevelet, illetve
ráöntjük a balzsamecetet, és addig pároljuk még nagy lángon, amíg a folyadék el
nem párolog. Megkóstoljuk, és szükség szerint sóval, cukorral vagy további
ecettel igazítunk az ízén.
Megjegyzés: A saláta rövid ideig készül, max. 10-12 perc alatt készen van,
a paprikának nem kell szétfőnie. Balzsamecet híján kb. fele-fele arányban
vegyítünk borecetet vízzel, és azt öntjük a salátára ízlés szerinti
mennyiségben.
EK-2016/8
EK-2016/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése