2016. július 18., hétfő

Grillezett hasaalja paprikasalátával

Gordon Ramsay készített múltkor valami ilyesmi paprikasalátát, nagyjából leutánoztam, de tettem bele még csípős paprikát, fokhagymát, és bazsalikom helyett petrezselyemzöldet meg kakukkfüvet használtam.  Éppen kapóra jött az ötlet a grillezéshez előkészített hasaalja szeletekhez.


Grillezett hasaalja paprikasalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg jó húsos sertéshasaalja, só, bors, friss kakukkfű; a salátához: 2 hagyma, 4 közepes kaliforniai paprika, 1 kisebb fej fokhagyma, 1 csípős paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, friss kakukkfű, kb. 1 dl olívaolaj, 2-3 evőkanál cukor, ½ -1 dl balzsamecet vagy vízzel hígított borecet, só, bors.

Elkészítése: A hasaalját kisujjyni vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval, borssal, és a száráról lehőzogatott kakukkfűlevélkékkel. Félretesszük 1-2 órát pácolódni, majd felforrósított grillrácson, közepes erősségű parázs fölött megsütjük. A salátához a hagymát és a paprikát csíkokra vágjuk, a fokhagymát vékonyan fölszeleteljük, a csípős paprikát karikára vágjuk, a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Egy nagy serpenyőben, néhány evőkanálnyi olajon hirtelen megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát. Ha szükséges, további olajat öntünk még alá. Kavargatva  (vagy rázogatva) hagyjuk kissé összeesni, majd megsózzuk, és rászórjuk a cukrot. Összekeverjük, további 2-3 percig dinszteljük-pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselyemzöldet, és némi száráról lecsipkedett kakukkfűlevelet, illetve ráöntjük a balzsamecetet, és addig pároljuk még nagy lángon, amíg a folyadék el nem párolog. Megkóstoljuk, és szükség szerint sóval, cukorral vagy további ecettel igazítunk az ízén.


Megjegyzés: A saláta rövid ideig készül, max. 10-12 perc alatt készen van, a paprikának nem kell szétfőnie. Balzsamecet híján kb. fele-fele arányban vegyítünk borecetet vízzel, és azt öntjük a salátára ízlés szerinti mennyiségben. 
EK-2016/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése