2016. július 27., szerda

Mennyei, háromízű parfétorta - Parfé cu lămâie, zmeură şi coacăze negre

Még sosem készítettem parfét, nem tudom, miért, mert olyan finom lett, és olyan kelendő, hogy csak ámultam. Most, ezekben a nagy kánikulákban éppen ideje kipróbálni. Az adag jó nagy, deattól függően, ki mennyire fagyifüggő, akár kevesebb embernek is elegednő! ;) 


Háromízű - citromos-málnás-feketeribizlis - parfétorta

Hozzávalók 10-12 személyre: 90 dkg sűrű, görög joghurt, 30 dkg zsíros (30%-os) tejföl, 4 dl habtejszín, 30-35 dkg cukor, 1 citrom, 20 dkg málna, 20 dkg feketeribizli vagy áfonya, 30 dkg zabkeksz.

Elkészítése: Elkeverjük a joghurtot, a tejfölt meg a cukrot, és addig kevergetjük, míg a cukor fel nem oldódik. Habbá verjük a tejszínt, és lazán beleforgatjuk a joghurtos keverékbe. A krémet ezután háromfelé osztjuk. Az egyik harmadba belekeverjük a citrom kifacsart levét, a másodikba a pürésített málnát, a harmadikba pedig a villával csak kissé szétnyomkodott ribizli- vagy áfonyabogyókat. Kalács- vagy őzgerincformát kibélelünk frissentartó fóliával, beletöltjük a citromos krémet, majd rászórjuk a jó darabosra összemorzsolt zabkeksz felét. Következik a málnás krém, a maradék keksz, és végül a ribizlis vagy áfonyás krém. Ráhajtjuk a fólia széleit, és 5-6 órára, vagy egy éjszakára fagyasztóba tesszük. Tálalás előtt 5-10 perccel korábban elővesszük, és kb. ujjnyi széles szeletekre vágva tálaljuk. További gyümölcsökkel, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.

Megjegyzés: Ha van fagylaltgépünk, a különféle krémeket jól behűtés után ki is kevertethetjük, utána lerakjuk, és így rövidebb ideig is elég dermeszteni, illetve krémesebb állagú lesz, nem lesz jégszemcsés, de megmondom őszintén, bennünket egyáltalán nem zavart ezesetben a jégszemcse. 
Keksz nélkül is elkészíthető, de mivel én "melegen" rétegeztem le a krémeket, azaz nem voltak fagylaltgépben kikevertetve, féltem, hogy a rétegek igen összefolynak, és nem lesz majd szép. Így viszont ezt jócskán sikerült kivédeni.

NAPTÁR/2018



Parfé cu lămâie, zmeură şi coacăze negre 

Ingrediente pentru 10-12 porţii: 900 g iaurt gras (10%), 300 g smântână grasă (30%), 400 ml smântînă dulce pentru frişcă, 300-350 g zahăr, 1 lămâie, 200 g zmeură, 200 g coacăze negre sau afine, 300 g biscuiţi cu ovăz.


Prepararea: Se amestecă iaurtul, smântâna şi zahărul până ce acesta din urmă se dizolvă. Se bate spumă smântâna dulce şi se amestecă cu restul ingredientelor. Crema obţinută se împarte în trei. La prima parte se adaugă zeama de lămâie strecurată, la a doua zmeura zdrobită, iar la a treia coacăzele puţin strivite cu furculiţa. Se tapetează o formă de chec sau de cozonac cu folie de plastic, şi se toarnă crema cu lămâie. Se presară jumătate din biscuiţii cu ovăz zdrobiţi (şi mai fin, şi cu bucăţele), se toarnă cu grijă crema cu zmeură, se pun restul biscuiţilor zdrobiţi şi se acoperă cu crema cu coacăze. Se acoperă cu folie şi se introduce la congelator pentru cca. 5-6 ore, sau peste noapte. La servire se scoate cu 5-10 minute mai devreme din congelator, după care se taie felii cam de 1 deget. Se serveşte cu fructe sau eventual frişcă. 
BA-2016/8




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése