Még sosem készítettem parfét, nem tudom, miért, mert olyan finom lett, és olyan kelendő, hogy csak ámultam. Most, ezekben a nagy kánikulákban éppen ideje kipróbálni. Az adag jó nagy, deattól függően, ki mennyire fagyifüggő, akár kevesebb embernek is elegednő! ;)
Háromízű - citromos-málnás-feketeribizlis - parfétorta
Hozzávalók 10-12
személyre: 90 dkg sűrű, görög joghurt, 30 dkg zsíros (30%-os) tejföl, 4 dl
habtejszín, 30-35 dkg cukor, 1 citrom, 20 dkg málna, 20 dkg feketeribizli vagy
áfonya, 30 dkg zabkeksz.
Elkészítése: Elkeverjük
a joghurtot, a tejfölt meg a cukrot, és addig kevergetjük, míg a cukor fel nem
oldódik. Habbá verjük a tejszínt, és lazán beleforgatjuk a joghurtos keverékbe.
A krémet ezután háromfelé osztjuk. Az egyik harmadba belekeverjük a citrom
kifacsart levét, a másodikba a pürésített málnát, a harmadikba pedig a villával
csak kissé szétnyomkodott ribizli- vagy áfonyabogyókat. Kalács- vagy őzgerincformát
kibélelünk frissentartó fóliával, beletöltjük a citromos krémet, majd rászórjuk
a jó darabosra összemorzsolt zabkeksz felét. Következik a málnás krém, a
maradék keksz, és végül a ribizlis vagy áfonyás krém. Ráhajtjuk a fólia
széleit, és 5-6 órára, vagy egy éjszakára fagyasztóba tesszük. Tálalás előtt
5-10 perccel korábban elővesszük, és kb. ujjnyi széles szeletekre vágva
tálaljuk. További gyümölcsökkel, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.
Megjegyzés: Ha van fagylaltgépünk, a különféle
krémeket jól behűtés után ki is kevertethetjük, utána lerakjuk, és így rövidebb
ideig is elég dermeszteni, illetve krémesebb állagú lesz, nem lesz jégszemcsés,
de megmondom őszintén, bennünket egyáltalán nem zavart ezesetben a jégszemcse.
Keksz nélkül is elkészíthető, de mivel én "melegen" rétegeztem le a krémeket, azaz nem voltak fagylaltgépben kikevertetve, féltem, hogy a rétegek igen összefolynak, és nem lesz majd szép. Így viszont ezt jócskán sikerült kivédeni.
NAPTÁR/2018
NAPTÁR/2018
Parfé cu lămâie, zmeură şi coacăze negre
Ingrediente
pentru 10-12 porţii: 900 g iaurt gras (10%), 300 g smântână grasă (30%), 400 ml
smântînă dulce pentru frişcă, 300-350 g zahăr, 1 lămâie, 200 g zmeură, 200 g
coacăze negre sau afine, 300 g biscuiţi cu ovăz.
Prepararea: Se
amestecă iaurtul, smântâna şi zahărul până ce acesta din urmă se dizolvă. Se
bate spumă smântâna dulce şi se amestecă cu restul ingredientelor. Crema
obţinută se împarte în trei. La prima parte se adaugă zeama de lămâie
strecurată, la a doua zmeura zdrobită, iar la a treia coacăzele puţin strivite
cu furculiţa. Se tapetează o formă de chec sau de cozonac cu folie de plastic,
şi se toarnă crema cu lămâie. Se presară jumătate din biscuiţii cu ovăz zdrobiţi
(şi mai fin, şi cu bucăţele), se toarnă cu grijă crema cu zmeură, se pun restul
biscuiţilor zdrobiţi şi se acoperă cu crema cu coacăze. Se acoperă cu folie şi
se introduce la congelator pentru cca. 5-6 ore, sau peste noapte. La servire se
scoate cu 5-10 minute mai devreme din congelator, după care se taie felii cam de 1 deget. Se serveşte cu fructe sau eventual frişcă.
BA-2016/8
BA-2016/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése