2016. október 2., vasárnap

Prézlis-tojásos karfiol

A sima prézlis karfiol kissé továbbfejlesztett változata. Különös módon minden családtagnak ízlik, még annak is, aki amúgy a főtt zöldségeket állítólag nem szereti. 


Prézlis-tojásos karfiol

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg karfiol, 10 dkg zsemlemorzsa, 6-7 tojás, 20 dkg telemea vagy feta, só, bors, 3 dkg vaj, 3-4 evőkanál olívaolaj, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és sós vízben 5-7 percig főzzük. Leszűrjük,  és vajjal alaposan kikent hűálló tálba terítjük. Megszórjuk a zsemlemorzsa felével, majd ráöntjük a reszelt telemeával, kevés sóval és borssal felvert tojást. Rászórjuk a maradék morzsát, rálocsoljuk az olívaolajat, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, vagy addig, amíg a teteje szép aranybarnára nem sül. Tálalás előtt megszórjuk petrezselyemzölddel. Fogyasztható önmagában vagy bármilyen más feltéttel.
Megjegyzés: Soknak tűnhet az adag, de önmagában fogyasztva nem túl sok 4 embernek.

A fotón lévő étel lila karfiollal készült. A főzés során a rózsák lilás része kifakul, szinte kifehéredik, a szárak pedig enyhén zöldesek lesznek. Karfiol helyett brokkolival is készülhet. Fontos azonban, hogy csak roppanósra főzzük a zöldséget, ne főzzük szét.

KT - 2016/10



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése