Hájszélyesleves
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 friss
vagy füstölt hájszélyes, 2 sárgarépa, 1 darabka zeller, 1 kisebb
petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1-2 maréknyi
rizs, só, 4-5 evőkanál ecetes torma, a torma leve, esetleg ecet,
petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál zsiradék.
Elkészítése: A hájszélyest főni
tesszük 2-2,5 liter hideg vízben, és mérsékelt lángon majdnem puhára főzzük. A
zsiradékot felforrósítjuk, megdinszteljük benne a finomra reszelt hagymát meg a
nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, majd a hájszélyes főzőlevébe öntjük.
Miután újra fölforrt, beletesszük a kis kockákra vágott petrezselyemgyökeret és
zellert, beledobjuk a rizst, megsózzuk, ha szükséges kipótoljuk a vizet, és
addig főzzük, míg minden meg nem puhul. A hájszélyest óvatosan kivesszük, és
deszkára tesszük, hogy kihűljön és kissé megdermedjen. A levest besűrítjük a
tejföllel és kevés forró lével elkevert liszttel, illetve hozzáadjuk az ecetes
tormát. Jól kiforraljuk, szükség szerint utánasózunk, illetve a torma levével
vagy ecettel savanyítjuk. Megszórjuk petrezselyemzölddel, beletesszük az
időközben vékony karikákra vágott hájszélyest, és további ecetes torma meg tejföl
kíséretében kínáljuk.
ADV&KAR - 2016
ADV&KAR - 2016
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése