Jó kis télies étel, nálunk mindenki bármikor megeszi. :) Céklasalátával tökéletes.
Babfőzelék
füstölt hússal (Iahnie de fasole cu afumătură)
Hozzávalók 4
személyre: 50 dkg főtt bab, 2 hagyma, 1 kápia paprika (vagy csíkokra vágott,
lefagyasztott paprika), 3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 2 dl sűrű
paradicsomlé, 2 dl tejföl, 40 dkg főtt, füstölt hús, olaj, só, bors.
Elkészítése: A
hagymát finomra aprítjuk, a kápiát kockára vágjuk, együtt megdinszteljük kevés
forró olajon, és rászórjuk a pirospaprikát. Elkavaruk, felengedjük 2 dl vízzel,
és addig főzzük, amíg a hagyma zsírjára nem sül. Ekkor hozzáadjuk a főtt babot
meg a zúzott fokhagymát, felöntjük a paradicsomlével, és összerotyogtatjuk.
Beletesszük a tejfölt is, elkeverjük, sóval-borssal ízesítjük, és még néhány
percig forraljuk. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, rádobjuk a nagyobb
csíkokra vágott fütölt húst, és gyakran rázogatva-kavargatva megpirítjuk. A
főzeléket a pirított hússal kínáljuk.
Tipp: A húst bele
is főzhetjük az ételbe. Így külön pirítva azonban aromásabb. Tetszés szerint
sárgarépát és egyéb leveszöldséget (petrezselyemgyökér, zeller) is tehetünk
bele. Ezeket előbb puhára főzzük, mielőtt a főtt babot hozzáadnánk.
Megjegyzés: Babot
úgy érdemes főzni, hogy egyszerre egy nagyobb adagot. A megválogatott babot
este hideg vízbe áztatjuk, másnap megfőzzük. Miután megfőtt, leszűrjük, ami
akkor szükséges, fölhasználjuk, a maradékot pedig adagolva lefagyaszthatjuk.
Így bármikor van kéznél őtt babunk. Felhasználás előtt nem muszáj kiolvasztani,
mehet fagyosan az ételbe.
EK - 2017/2
EK - 2017/2
Most nagyon megéheztem :-) Nagyon guszta lett!
VálaszTörlés