Nagyon szeretjük a jó savanykás ízű mindenfélét, így aztána muffint is, természetesen. Az almahabhoz Granny Smith almát használtam, jó savanyú volt, tökéletes ehhez a krémhez, sütihez.
Lepkecsalogató,
avagy almahabos, zöldcitromos muffin
Hozzávalók a
tésztához: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 25 dkg liszt, 10 dkg görög
joghurt, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál citromlé, 2 zöldcitrom héja és leve,
1-1,5 dl tej;
a krémhez: 20 dkg
alma (tisztán mérve), ½ citrom leve, 2 dl habtejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1
tasak habfixáló;
továbbá: ½
zöldcitrom, cukorlepkék.
Elkészítése: A
vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat is.
Hozzáadjuk a zöldcitromhéjat, a citromlével leoltott sütőport, a lisztet meg a
joghurtot, és simára dolgozzuk. Ezután annyi tejjel hígítjuk, hogy sűrű
palacsintatészta-szerű masszát kapjunk, végül pedig zöldcitromlével ízesítjük
tetszés szerint. Papírkapszlival bélelt muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos
sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A krémhez a megtisztított, kicsumázott
almára rálocsoljuk a citromlevet, illetve aláöntünk kb. 0,5 dl vizet, és fedő
alatt puhára pároljuk, míg a leve is teljesen el nem fő. Ezután szitán
áttörjük, és hagyjuk kihűlni. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral meg a
habfixálóval, majd lazán beleforgatjuk az almapépet. A kihűlt muffinok tetejére
habrózsát nyomunk, majd vékony zöldcitromszeletekkel és cukorlepkékkel
díszítjük. Az adagból kb. 15 muffin lesz.
EK - 2017/4
De szép tavasz van van már nálatok :-)
VálaszTörlésFinom lehetett, nagyon ügyes vagy!