Egresbefőtt
Hozzávalók: 2-3 kg egres, kb. 50 dkg cukor, 1-2 citrom héja, víz.
Elkészítése: Az eltenni kívánt érett, de még jó kemény egrest
megtisztítjuk, és több vízben alaposan megmossuk. Szélesebb lábosban szirupot
főzünk kb. 2 liter vízből, a cukorból és a lereszelt citromhéjból, majd amikor
jól forr, beleteszünk egy adag egrest, kb. annyit, amennyi egy rétegben
kényelmesen elfér benne. Néha belekavarva 1-2 percig hagyjuk párolódni, amíg a
gyümölcsök kissé megváltoztatják a színüket. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük,
száraz, csírátlanított üvegekbe tesszük, és a műveletet megismételjük, amíg az
összes egres el nem fogy. Miután az üvegeket megtöltöttük, a szirupot ismét
felforraljuk (ha úgy érezzük, szükséges, még lehet kevés cukrot feloldani
benne), forrón az egresre öntjük, a kupakokat rácsavarjuk az üvegekre,
fejtetőre állítjuk őket, majd szárazdunsztba tesszük, és ott hagyjuk néhány
napig.
Megjegyzés: Kitűnő lehetőség a szárazdunsztra az, ha az üvegeket a
hűtőtáskába pakoljuk, természetesen a jégakkuk eltávolítása után.
FF - 2017/6
FF - 2017/6
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése