2017. június 20., kedd

Egresbefőtt

Mivel hamarosan itt az újabb befőzési szezon (jó, jó, már elkezdődött, de a vastagja ezután következik :) ), felteszek néhány ötletet a tavaly készített finomságaimból. Tavaly már termett annyi egresünk, hogy kevés befőtt és néhány üveg lekvár is készült belőle, idén remélhetőleg még több lesz. :) Nálunk még csak most kezd érni, de biztos vannak vidékek, ahol már megérett, úgyhogy szeretettel ajánlom a befőtt és a lekvár receptjét (következő bejegyzés) azoknak, akik nem tudják, mit kezdjenek az egressel.




Egresbefőtt

Hozzávalók: 2-3 kg egres, kb. 50 dkg cukor, 1-2 citrom héja, víz.

Elkészítése: Az eltenni kívánt érett, de még jó kemény egrest megtisztítjuk, és több vízben alaposan megmossuk. Szélesebb lábosban szirupot főzünk kb. 2 liter vízből, a cukorból és a lereszelt citromhéjból, majd amikor jól forr, beleteszünk egy adag egrest, kb. annyit, amennyi egy rétegben kényelmesen elfér benne. Néha belekavarva 1-2 percig hagyjuk párolódni, amíg a gyümölcsök kissé megváltoztatják a színüket. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, száraz, csírátlanított üvegekbe tesszük, és a műveletet megismételjük, amíg az összes egres el nem fogy. Miután az üvegeket megtöltöttük, a szirupot ismét felforraljuk (ha úgy érezzük, szükséges, még lehet kevés cukrot feloldani benne), forrón az egresre öntjük, a kupakokat rácsavarjuk az üvegekre, fejtetőre állítjuk őket, majd szárazdunsztba tesszük, és ott hagyjuk néhány napig.


Megjegyzés: Kitűnő lehetőség a szárazdunsztra az, ha az üvegeket a hűtőtáskába pakoljuk, természetesen a jégakkuk eltávolítása után.

FF - 2017/6



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése