A palacsinta bármilyen formában finom, akár édesen, akár sósan, akár egyszerűen, lekvárral vagy sajttal, akár valamilyen komplexebb krémmel, öntettel. Van, amikor gyorsan lezavarjuk, máskor meg rászánjuk az időt. Nos, az alábbi recept is egy picivel időigényesebb az egyszerű lekváros palacsintánál, de a végeredmény igazán megéri.
Brokkolis-húsos
palacsintagombócok
Hozzávalók 4-5 személyre: 15
dkg liszt, késhegynyi só, ½ mokkáskanál sütőpor, 2 tojás, kb. 5 dl tej, kevés
olaj;
a töltelékhez: 40
dkg darált hús, 1 hagyma, 1 kisebb kápia paprika, 1 teáskanál pirospaprika, 50
dkg brokkoli, 1 tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa vagy zabpehely, só, bors, 2
teáskanál szárított oregánó, bor (elhagyható);
a mártáshoz: 7
dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 5 dl tej, 10 + 5 dkg sajt, 2 evőkanál tejföl vagy
joghurt, só, fehér bors, 1 teáskanál szerecsendió.
Elkészítése: A palacsinta
hozzávalóiból sima tésztát keverünk (legegyszerűbb a konyhai robot
segítségével), majd enyhén olajozott serpenyőben 8-10 palacsintát sütünk
belőle. A mártáshoz a vajból és a lisztből fehér rántást készítünk, felöntjük a
hideg tejjel, belekeverjük a tejfölt, és állandóan keverve jól kiforraljuk.
Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük, valamint belekavarjuk a
lereszelt 10 dkg sajtot. A töltelékhez megdinszteljük a finomra aprított
hagymát, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát is. Beletesszük a
darált húst, és állandóan kavargatva fehéredésig pirítjuk. Rászórjuk a
pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egy-egy kevés vizet vagy
bort öntve alá, lefedve készre pároljuk, illetve végül zsírjára sütjük. A brokkolit
sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, majd összeaprítjuk. A brokkolit
összevegyítjük a húsraguval, hozzáadjuk a tojást, az oregánót meg a morzsát
vagy zabpelyhet, és összekeverjük. Ha szükséges, utánaízesítünk. A
palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, és nagyjából kerekre formázzuk őket. A
mártást hőálló edénybe simítjuk (néhány kanálnyit meghagyunk belőle),
belehelyezzük a palacsintagombócokat, a meghagyott mártást rákenjük a gombócok
tetejére, és 20-25 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Végül a
palacsintákra szórjuk a lereszelt többi sajtot, és még náhány percre
visszatoljuk a sütőbe, hogy ráolvadjon.
PAL - 2017
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése