Nálunk még éppen nem érik a szeder, egyelőre csak a málna ontja-ontja mézédes gyümölcseit, de hamarosan a szeder is megörvendeztet. Másnál viszont már érhet a szeder is, talán jól jön az alábbi egyszerű recept is.
Szederlekvár
Hozzávalók 4-5
üveghez: 2 kg érett szeder, 20-30 dkg cukor, 1 citrom leve.
Elkészítése: A szedret átválogatjuk, és lehetőleg folyó víz alatt jól
átmossuk. Hagyjuk alaposan lecsepegni, majd ép zománcú tiszta edénybe tesszük,
rálocsoljuk a citromlevet, és elkezdjük főzni. Az elején ajánlatos sűrűn
kavargatni, vagy akár 1-2 dl vizet is lehet aláönteni, a főzés során ez
elpárolog. Miután fölforrt, a lángot kicsire vesszük (érdemes fémalátétet is
helyezni az edény alá), és addig főzzük, amíg a szederszemek jól szétfőnek
(15-20 perc). Ezután hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, és forrástól
számítva, folyamatosan kavargatva 5-6 percig főzzük még vagy amíg eléri az
általunk kívánt sűrűséget. Ezután csírátlanított száraz üvegekbe tesszük,
rácsavarjuk a kupakot, néhány percre fejtetőre állítjuk, és szárazdunsztban
hagyjuk kihűlni.
EK - 2017/7
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése