Gyors, egyszerű és olcsó fogás ebédre vagy vacsorára. A román konyha egyik remeke, hiszen a mai háziasszonyok épp az ilyen gyors és egyzsreű, de laktató fogásokat kedvelik.
Parasztos krumpli füstölt
szalonnával (Cartofi ţărăneşti cu afumătură)
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg
krumpli, 25 dkg húsos szalonna, 10 dkg házi füstölt szalonna, 2 hagyma, só,
bors, petrezselyemzöld, tejföl.
Elkészítése: A nem
túl nagy krumplikat megmossuk, és héjában megfőzzük. Amikor kissé hűlt,
meghámozzuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A házi szalonnát felkockázzuk,
kiolvasztjuk a zsírját, illetve ropogósra pirítjuk. Hozzáadjuk a nagyobb
csíkokra vágott húsos szalonnát, azzal is kavargatva pirítjuk kevés ideig, majd
beletesszük a felaprított hagymát, és megdinszteljük. Egyszerre 2-3 evőkanálnyi
vizet öntve alá, fedő alatt néhány percig pároljuk, vagy addig, amíg a hagyma
meg nem puhul. Ekkor beletesszük a feldarabolt krumplit, megszórjuk aprított
petrezselyemzölddel, és lazán összeforgatjuk. Tejföllel kínáljuk.
EK - 2017/10.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése