„Mivel én húst
hónapszámra nem vehetek magamnak, a vasárnapi ebédem fénypontja a körömpörkölt.
(...) Ezt eszem egyik vasárnap, a következőn tüdős spagettivel lepem meg
magamat. (...) Paradicsommártással, de uborkasalátával is tűrhető étel. S főleg
laktató. A nyomorult fogyasztónak van egy olyan illúziója: húst ettem.”
Ezt írja Piros hús, fehér hús című novellájában Tóth Mária, az aradi születésű írónő. A novellájában megemlített vagy leírt receptek képet adnak arról, hogyan étkez(het)ett egy nyugdíjas özvegy értelmiségi a forradalom utáni Románia fővárosában. Ajánlom szeretettel a teljes novelláskötetet elolvasásra: Még a fákat is lelőtték, Dacia Könyvkiadó, Kolozsvár, 1998.
A tüdős spagetti receptjét pontos adagokkal írta le az írónő, aszerint készítettem én is.
Tüdős spagetti
Hozzávalók 2
személyre: 50 dkg sertéstüdő, 20 dkg spagetti, 1 vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma,
2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 evőkanál olaj, só, bors, zsiradék,
zsemlemorzsa.
Elkészítése: A tüdőt sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk
kihűlni, és ledaráljuk. A spagettit sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A
tüdőt összekeverjük a spagettivel, hozzáadjuk a lereszelt hagymát, a zúzott
fokhagymát, a tojássárgáját meg az olajat, sózzuk-borsozzuk, és összekavarjuk.
Ezután beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét, és zsiradékkal megkent,
morzsával megszórt hőálló edénybe simítjuk. 180 fokos sütőben 20 perc alatt
összesütjük. Paradicsommártással vagy uborkasalátával kínáljuk.
Megjegyzés: A
receptet teljesen a leírás szerint készítettem, és ízre nagyon finom, de
állagra kissé száraz lett. 2 tojás helyett 4-et használva sokat javulna az
állaga, vagy 1-2 evőkanálnyi tejfölt, netán besamelt is el lehetne simítani a
tetején. Illetve, természetesen sajttal is meg lehetne szórni. Tüdő helyett
darált hússal is elkészíthető.
EK - 2017/11.
EK - 2017/11.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése