Nagyon finom, ünnepi, gyorsan fogyó torta. Lehet kerekre is sütni, nemcsak kuglófformában.
Koszorútorta
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak
vaníliás cukor, 30 dkg vaj, 5 dkg kakaópor, 25 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor,
10 dkg csokoládélencse; vaj és liszt;
a krémhez: 3 tojásfehérje, 5 csapott evőkanál porcukor,
18-20 dkg puha vaj, 2-3 evőkanál citromlé, zöld ételfesték;
továbbá: fahéjas almalekvár vagy bármilyen más, savanykás
lekvár, zöld és piros színű marcipán vagy fondant.
Elkészítése:
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd
hozzáadjuk a vajat és a kakaóport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a
sütőporos liszttel felváltva a kakaós masszához kavarjuk. Jól kikent-lisztezett
kuglófformába simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A
formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és két vagy három lapba vágjuk. A
lapokat jó vastagon megtöltjük almalekvárral. A krémhez a tojásfehérjét kézi
mixer segítségével keményre verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot meg
a citromlevet, miközben folyamatosan verjük. Amikor már megtartja formáját,
elkezdjük kis adagokban hozzádolgozni a puha vajat is. Mire az összes vajat
beletesszük, úgy néz ki a krém, mintha összeugrott volna, de tovább kell verni,
és 1-2 perc után szépen kisimul, formáját jól megtartó krémmé alakul. 2-3
evőkanálnyi krémmel először vékonyan bekenjük a tortát, és 10 percre
fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen. A maradék krémet megfestjük zöldre,
majd szép egyenletesen bevonjuk vele a tortát. A zöld marcipánból leveleket
szúrunk ki, a pirosból pedig golyócskákat formázunk. Tetszés szerint díszítjük
velük a tortát.
ADV+KAR/ 2017
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése