A korhelylevesnek mifelénk ez az egyik változata. Nem ez a gyakoribb, hanem a káposzta nélkül, káposztalével ízesített fajtája, de néha ilyent kívánunk meg. :)
Korhelyleves
savanyú káposztával
Hozzávalók 4-6
személyre: 2 sárgarépa, kevés olaj vagy zsír, 1 kg savanyú káposzta, 60-70 dkg
darált sertéshús, 15 dkg rizs, 1 tojás, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, 2
evőkanál liszt, 2 dl tejföl;
a tálaláshoz:
tejföl, csípős paprika.
Elkészítése: A sárgarépát lereszeljük a nagy lyukú
reszelőn, majd kissé megdinszteljük 2-3 evőkanál felforrósított olajon. Ezután
rádobjuk a vékonyra gyalult, kissé kimosott, kiszorított savanyú káposztát, és
átforgatjuk. Ezután felöntjük forró vízzel, és addig főzzük, míg a káposzta
majdnem puhára fő. Közben elkészítjük a gombócokat: a húshoz adjuk a
rizst,a tojást meg a zúzott fokhagymát,
ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal, majd diónyi gombócokat formálunk belőle.
Amikor a káposzta majdnem készre főtt, a levét kiegészítjük annyi vízzel,
amennyi levest szeretnénk, felforraljuk, és beletesszük a gombócokat. További
kb. 15 perc alatt az egészet készre főzzük. A lisztet elkeverjük a tejföllel,
illetve kevés hideg vízzel, hozzáöntünk 1-2 merőkanálnyi forró levet, és a
leveshez öntjük. Jól kiforraljuk, és szükség szerint utánaízesítünk sóval,
esetleg pici ecettel savanyítjuk.
Tipp: Nálunk
főleg disznóvágáskor főzünk korhelylevest, ezért olyankor a legegyszerűbb, ha a
megízesített kolbászhúsból készítjük a gombócokat.
Megjegyzés:
Savanyú káposzta híján édes káposztából is lehet főzni, csak akkor a víz felét
káposztalével pótoljuk.
ÉÍ - 2017/TÉL
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése