2017. december 11., hétfő

Korhelyleves savanyú káposztával

A korhelylevesnek mifelénk ez az egyik változata. Nem ez a gyakoribb, hanem a káposzta nélkül, káposztalével ízesített fajtája, de néha ilyent kívánunk meg. :) 


Korhelyleves savanyú káposztával 

Hozzávalók 4-6 személyre: 2 sárgarépa, kevés olaj vagy zsír, 1 kg savanyú káposzta, 60-70 dkg darált sertéshús, 15 dkg rizs, 1 tojás, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl;
a tálaláshoz: tejföl, csípős paprika.

Elkészítése:  A sárgarépát lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, majd kissé megdinszteljük 2-3 evőkanál felforrósított olajon. Ezután rádobjuk a vékonyra gyalult, kissé kimosott, kiszorított savanyú káposztát, és átforgatjuk. Ezután felöntjük forró vízzel, és addig főzzük, míg a káposzta majdnem puhára fő. Közben elkészítjük a gombócokat: a húshoz adjuk a rizst,a  tojást meg a zúzott fokhagymát, ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal, majd diónyi gombócokat formálunk belőle. Amikor a káposzta majdnem készre főtt, a levét kiegészítjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, felforraljuk, és beletesszük a gombócokat. További kb. 15 perc alatt az egészet készre főzzük. A lisztet elkeverjük a tejföllel, illetve kevés hideg vízzel, hozzáöntünk 1-2 merőkanálnyi forró levet, és a leveshez öntjük. Jól kiforraljuk, és szükség szerint utánaízesítünk sóval, esetleg pici ecettel savanyítjuk.

Tipp: Nálunk főleg disznóvágáskor főzünk korhelylevest, ezért olyankor a legegyszerűbb, ha a megízesített kolbászhúsból készítjük a gombócokat.

Megjegyzés: Savanyú káposzta híján édes káposztából is lehet főzni, csak akkor a víz felét káposztalével pótoljuk. 

ÉÍ - 2017/TÉL


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése