2018. április 10., kedd

Juhtúrós töltött tojás (meleg)


Ez nem most készült, de a főtt tojás hasznosítására is alkalmas étel. Finom előétel vagy vacsora. 


Juhtúrós töltött tojás (meleg)

Hozzávalók 4 személyre: 10-12 tojás, 10 dkg száraz kenyér, 15 dkg juhtúró, 2 tojásfehérje, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál mustár, só, bors;
a mártáshoz: 2 tojássárgája, 25 dkg tejföl, 2 teáskanál mustár, 10 dkg sajt, só, bors
továbbá: vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése:  A tojásokat keményre főzzük, azonnal lehűtjük és meghámozzuk. Kettévágjuk, sárgájukat kikaparjuk, villával összetörjük. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd ledaráljuk vagy jól összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a juhtúrót, az összetört főtt tojássárgáját, a mustárt meg a nyers tojásfehérjét, és jó krémesre dolgozzuk. Reszelt hagymával, zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük. A fél tojásfehérjéket bőven megtöltjük a töltelékkel. A mártáshoz a tojássárgáját elkeverjük a mustárral meg a tejföllel, majd belekeverjük a sajtot, illetve sóval-borssal ízesítjük. Hőálló edényt jól kikenünk vajjal, illetve megszórjuk zsemlemorzsával, és felsorakoztatjuk benne a megtöltött tojásokat. A mártást ráöntjük a tojásokra és szépen elsimítjuk. 25-30 perc alatt 180 fokos sütőben jól összeforrósítjuk. Friss zöldséggel, esetleg joghurttal, tejföllel kínáljuk.

A FŐZ ISK./2018

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése