Ez nem most készült, de a főtt tojás hasznosítására is alkalmas étel. Finom előétel vagy vacsora.
Juhtúrós töltött tojás (meleg)
Hozzávalók 4 személyre: 10-12 tojás, 10 dkg száraz kenyér, 15 dkg juhtúró, 2 tojásfehérje, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál mustár, só, bors;
Hozzávalók 4 személyre: 10-12 tojás, 10 dkg száraz kenyér, 15 dkg juhtúró, 2 tojásfehérje, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál mustár, só, bors;
a mártáshoz: 2 tojássárgája, 25 dkg tejföl, 2 teáskanál mustár, 10 dkg
sajt, só, bors
továbbá: vaj, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A tojásokat keményre
főzzük, azonnal lehűtjük és meghámozzuk. Kettévágjuk, sárgájukat kikaparjuk,
villával összetörjük. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd ledaráljuk vagy jól
összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a juhtúrót, az összetört főtt tojássárgáját, a
mustárt meg a nyers tojásfehérjét, és jó krémesre dolgozzuk. Reszelt hagymával,
zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük. A fél tojásfehérjéket bőven
megtöltjük a töltelékkel. A mártáshoz a tojássárgáját elkeverjük a mustárral
meg a tejföllel, majd belekeverjük a sajtot, illetve sóval-borssal ízesítjük. Hőálló
edényt jól kikenünk vajjal, illetve megszórjuk zsemlemorzsával, és felsorakoztatjuk
benne a megtöltött tojásokat. A mártást ráöntjük a tojásokra és szépen
elsimítjuk. 25-30 perc alatt 180 fokos sütőben jól összeforrósítjuk. Friss
zöldséggel, esetleg joghurttal, tejföllel kínáljuk.
A FŐZ ISK./2018
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése