2018. július 20., péntek

Görög bárányos bográcsos


Itt egy teljesen más ízvilágú bográcsos az előzőhöz képest. Én odavagyok ezekért a mediterrán ízvilágú ételekért, a férjem nem díjazza túlságosan a hús és olajbogyó párosítását. Én viszont eléldegélnék az ilyesmin. Szerintem tudnak valamit ezek a görögök is! ;):) Természetesen, bent is elkészíthető az étel, de nem lesz pont ilyen az íze...


Görög bárányos bográcsos (Arni ladorigani)

Hozzávalók (4 személyre): kb. 1,5 kg csontos bárányhús vagy 1 kg csont nélküli hús, 2 cikk fokhagyma, 2 citrom, 25 dkg kimagozott zöld olajbogyó, 2 dl fehérbor,  1 kis csokor vegyes zöldfűszer (friss oregánó, petrezselyemzöld, kakukkfű és fokhagymaszár, esetleg kevés menta), só, bors, olívaolaj.

Elkészítése: A húst nagyobbacska darabokra vágjuk, sóval és borssal ízesítjük. A felforrósított bográcsba nagyon kevés olajat öntünk, és körbepirítjuk benne a húsdarabokat. Ezután hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, kevés nagyobb darabokban lehámozott citromhéjat, illetve 1 citrom kifacsart levét, és közepes lángon, lefedve hagyjuk párolódni saját levében kb. 20 percig. Közben gyakran ellenőrizzük, nehogy odakapjon, és néha meg is kavarjuk. Ezután hozzáöntjük a fehérbort, ha netán nem eléggé szaftos, kevés vizet is öntünk hozzá, és további 15-20 percig főzzük, vagy addig, amíg a hús meg nem puhul. Végül hozzáadjuk az olajbogyót meg a finomra aprított zöldfűszereket, néhány perc alatt jól összerotyogtatjuk, majd tálaljuk egy jókora citromszelettel, valamint friss vagy pirított kenyérrel.

Megjegyzés: Még jobb ha a húst grillrácson vagy esetleg tárcsalapon pirítjuk körbe, így sokkal finomabb, enyhén füstös íze lesz az egytálételnek.


ÉÍ - 2018/NYÁR




Mâncare de miel a la grec (Arni ladorigani)

Ingrediente pentru 4 persoane: cca. 1,5 kg carne de miel cu oase, sau 1 kg carne de miel dezosată, 2 căței de usturoi, 2 lămâi, 250 g măsline verzi fără sâmburi, 200 ml vin alb, 1 legătură verdețuri mixte (pătrunjel verde, oregano, cimbrișor, mentă și frunze de usturoi verde), sare, piper, ulei de măsline.

Prepararea: Se taie carnea în bucăți mai mari, se presară cu sare și piper. Într-un vas (preferabil ceaun) se încinge puțin ulei de măsline și se prăjesc rapid bucățile de carne de jur împrejur. Se adaugă apoi usturoiul pisat, coajă de lămâie în bucăți mai mari (doar partea galbenă) și zeama de la 1 lămâie, și se fierbe totul înăbușit cca. 20 minute. Se verifică des și se amestecă pentru a nu se prinde de fundul vasului. Se adaugă apoi vinul, iar dacă este nevoi se completează și cu puțină apă și se lasă să fiarbă până ce carnea se înmoaie bine. La sfârșit se adaugă măslinele și verdețurile tocate mărunt, se amestecă și se lasă să mai clocotească 2-3 minute și se ia de pe foc. Se servește ornat cu câte o felie de lămâie și cu pâine proaspătă sau prăjită.

Observație: Dacă avem posibilitatea se preferă prăjirea bucăților de carne pe grătar sau disc, mâncarea având astfel o aromă aparte, puțin afumată.

BA - 2020/MAI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése