Itt egy teljesen más ízvilágú bográcsos az előzőhöz képest. Én odavagyok ezekért a mediterrán ízvilágú ételekért, a férjem nem díjazza túlságosan a hús és olajbogyó párosítását. Én viszont eléldegélnék az ilyesmin. Szerintem tudnak valamit ezek a görögök is! ;):) Természetesen, bent is elkészíthető az étel, de nem lesz pont ilyen az íze...
Görög bárányos
bográcsos (Arni ladorigani)
Hozzávalók (4
személyre): kb. 1,5 kg csontos bárányhús vagy 1 kg csont nélküli hús, 2 cikk
fokhagyma, 2 citrom, 25 dkg kimagozott zöld olajbogyó, 2 dl fehérbor, 1 kis csokor vegyes zöldfűszer (friss
oregánó, petrezselyemzöld, kakukkfű és fokhagymaszár, esetleg kevés menta), só,
bors, olívaolaj.
Elkészítése: A húst
nagyobbacska darabokra vágjuk, sóval és borssal ízesítjük. A felforrósított
bográcsba nagyon kevés olajat öntünk, és körbepirítjuk benne a húsdarabokat.
Ezután hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, kevés nagyobb darabokban
lehámozott citromhéjat, illetve 1 citrom kifacsart levét, és közepes lángon,
lefedve hagyjuk párolódni saját levében kb. 20 percig. Közben gyakran
ellenőrizzük, nehogy odakapjon, és néha meg is kavarjuk. Ezután hozzáöntjük a
fehérbort, ha netán nem eléggé szaftos, kevés vizet is öntünk hozzá, és további
15-20 percig főzzük, vagy addig, amíg a hús meg nem puhul. Végül hozzáadjuk az
olajbogyót meg a finomra aprított zöldfűszereket, néhány perc alatt jól
összerotyogtatjuk, majd tálaljuk egy jókora citromszelettel, valamint friss
vagy pirított kenyérrel.
Megjegyzés: Még
jobb ha a húst grillrácson vagy esetleg tárcsalapon pirítjuk körbe, így sokkal
finomabb, enyhén füstös íze lesz az egytálételnek.
ÉÍ - 2018/NYÁR
Mâncare de miel a
la grec (Arni ladorigani)
Ingrediente
pentru 4 persoane: cca. 1,5 kg carne de miel cu oase, sau 1 kg carne de miel
dezosată, 2 căței de usturoi, 2 lămâi, 250 g măsline verzi fără sâmburi, 200 ml
vin alb, 1 legătură verdețuri mixte (pătrunjel verde, oregano, cimbrișor, mentă
și frunze de usturoi verde), sare, piper, ulei de măsline.
Prepararea: Se
taie carnea în bucăți mai mari, se presară cu sare și piper. Într-un vas (preferabil
ceaun) se încinge puțin ulei de măsline și se prăjesc rapid bucățile de carne
de jur împrejur. Se adaugă apoi usturoiul pisat, coajă de lămâie în bucăți mai
mari (doar partea galbenă) și zeama de la 1 lămâie, și se fierbe totul înăbușit
cca. 20 minute. Se verifică des și se amestecă pentru a nu se prinde de fundul
vasului. Se adaugă apoi vinul, iar dacă este nevoi se completează și cu puțină
apă și se lasă să fiarbă până ce carnea se înmoaie bine. La sfârșit se adaugă
măslinele și verdețurile tocate mărunt, se amestecă și se lasă să mai
clocotească 2-3 minute și se ia de pe foc. Se servește ornat cu câte o felie de
lămâie și cu pâine proaspătă sau prăjită.
Observație: Dacă
avem posibilitatea se preferă prăjirea bucăților de carne pe grătar sau disc,
mâncarea având astfel o aromă aparte, puțin afumată.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése