Lassan eljön az ideje az ilyen melengető leveseknek. Hogy ez milyen finom volt! A kömény annyira különlegessé is tette az ízét, hogy csak na!
Köményes
zellerkrémleves
Hozzávalók (4-5
személyre): 10 dkg sárgarépa, 60 dkg zellergumó, 30 dkg krumpli, 2 közepes
vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 teáskanál köménymag, 5 evőkanál olaj, só, esetleg citromlé.
Elkészítése: A
felforrósított olajra dobjuk a köménymagot, addig pirítjuk, míg pattogni nem
kezd, majd beletesszük a kisebb kockákra vágott sárgarépát és a nagyobbra
darabolt zellert meg hagymát. Kavargatva dinszteljük néhány percig, majd
felöntjük annyi forró vízzel, amennyi éppencsak ellepi. Megsózzuk, és főzzük
kb. 10 percig. Ekkor beletesszük a krumplit is, és addig főzzük tovább, amíg
minden meg nem puhul. Ekkor a levéből leszűrünk valamennyit, a zöldségeket
botmixerrel vagy blenderben leturmixoljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, a
leszűrt levet és annyi további vízzel hígítjuk, amennyire sűrűre szeretnénk a
levest. Ízlés szerint utánasózunk, ha szeretnénk, kevés citromlével is
ízesíthetjük, majd jól kiforraljuk. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Megjegyzés: Ha a
levest nem kínáljuk azonnal, készíthetjük kissé hígabbra is, mert a hűlés során
még sűrűsödik. Kenyérkockák helyett pirított kolbászkarikákkal is kínálhatjuk,
de ha tartalmas főétel következik utána, fölösleges.
KAL - 2019.
Kedves Edit! Ez a leves nagyon finom :-) a recept szuper.
VálaszTörlésKedves CS.A., nagyon örülök, hogy tetszik! El is készítetted? :)
VálaszTörlés