Panzanella csirkehússal,
avagy toszkánai paradicsomos kenyérsaláta
Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg kicsontozott csirkemell, só,
bors, pirospaprika, fokhagymapor, olívaolaj, 4 szelet kenyér, 40
dkg színes húsú paradicsom vegyesen, 1-2 zöld húsú paprika, 1-2
lila hagyma, 5 dkg kapribogyó, 2 marék bazsalikomlevél, 3 evőkanál
citromlé, 6 evőkanál olívaolaj, só.
Elkészítése: A kenyérszeleteket kis kockákra vágjuk,
sütőpapíros tepsibe terítjük, 220 fokos sütőben néhány perc
alatt aranybarnára pirítjuk (vigyázat, könnyen megéghet), majd
hagyjuk teljesen kihűlni. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk,
megszórjuk a fűszerekkel, összeforgatjuk, majd kevés forró
olívaolajon fehéredésig pirítjuk. Saját levében, néha
megkavarva készre pároljuk (10-15 perc). A paradicsomot cikkekre, a
hagymát fél karikákra, a paprikát pedig karikára vágjuk. A
kapribogyót, ha nagyfajta, összedaraboljuk, a bazsalikomot durvára
aprítjuk. A zöldségeket, a baszalikomot meg a csirkét tálba
tesszük, a citromléből és olívaolajból kevés sóval öntetet
készítünk, majd ráöntjük a hozzávalókra, és jól
összeforgatjuk. A kenyérkockákat csak tálalás előtt keverjük a
salátához, vagy ki-ki szed magának belőle a saját tányérjára.
Megjegyzés: A salátát nem muszáj csirkével készíteni, lehet
több kenyérkockát használni, illetve az öntetben el lehet
kavarni néhány ajókafilét vagy más halkonzervet. Parmezánnal is
meg lehet szórni a tetejét.
ÉÍ - 2019/NYÁR
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése