Nos, tegnap volt egy próbaadag, ami (vendégekkel együtt) el is fogyott, ezért ma egy újabb adagot gyúrtam be. Tegnap a tésztát csak kétfelé osztottam, így túl nagyok lettek a kiflik, amolyan borjúk, ahogy mi szoktuk az ilyet nevezni, a krém pedig túl sok volt 16 darabnak, így egy adag leveles tészta is megtelt vele. Ma már háromfelé osztottam, vékonyabbra lehetett nyújtani, szebbek, csinosabbak lettek így. Az ízük viszont így is, úgy is isteni volt. És a csokikrém bennük jó sok. Ahogy Nagylányom kérte. :) Holnap ez lesz a tízórai az iskolában.
Csokoládékrémes kiflik
Hozzávalók a tésztához (24 darabhoz): 10 g szárított élesztő, 50 dkg liszt,
10 dkg cukor, 1 tasak Bourbon vaníliás cukor, ½ mokkáskanál só, 18 dkg puha margarin
vagy 15 dkg vaj, 1 nagyobb tojás, 10 dkg görög joghurt vagy tejföl, 1 dl
langyos tej;
a töltelékhez: 2 tasak csokoládéízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 7 dl tej,
20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé;
továbbá: 1 tojás, 2 evőkanál tejszín, kevés fehér és barna cukor, liszt.
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból sima, puha tésztát dagasztunk, majd
letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük. A krémhez a pudingporból, a
cukorból meg a tejből sűrű pudingot főzünk, majd azon forrón beletesszük az
összetördelt csokoládét, és addig kavarjuk, míg meg nem olvad, a krém pedig
sima nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni. Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett
felületen átgyúrjuk és háromfelé osztjuk. Mindegyik részt kb. 5 mm vastag körré
nyújtjuk, derelyevágóval 8-8 körcikkre vágjuk, ráteszünk, 1-1 jó teáskanálnyi
csokoládékrémet, majd szélesebbik felüktől kezdve feltekerjük. Sütőpapíros tepsire
helyezzük, lekenjük tejszínnel elkevert tojással (egész tojás), majd megszórjuk
kevés fehér vagy barna cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc
alatt aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, porcukrozni már nem kell.
Cornulețe cu
cremă de ciocolată
Ingrediente
pentru 24 bucăți: 25 g drojdie proaspătă, 500 g făină
albă, 100 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat Bourbon, ¼ linguriță sare, 180 g
margarină sau 150 g unt moale, 1 ou mai mare, 100 g iaurt grecesc sau smântână,
100 ml lapte călduț;
pentru umplutură:
2 plicuri budincă cu gust de ciocolată, 4 linguri zahăr, 700 ml lapte, 200 g
ciocolată neagră cu conținut înalt de cacao (min.50%);
alte ingrediente:
1 ou, 2 lingurițe smântână dulce, zahăr alb și brun, făină.
BA / 2020/MAI
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése