2020. január 26., vasárnap

Csokoládékrémes kifli

"- Anyu, a bódés nénit nem lehetne valahogy beperelni pénzrablásért?" - kérdezte a minap a Nagylányom, magyarázatként hozzáfűzvén, hogy az iskolai bódéban minden annyira kicsi, drága és rossz minőségű. Ez utóbbit arra értette, hogy csokis kiflit akart venni, de miután látta, hogy az osztálytársa csokis kiflijében éppen csak mutatóban van egy hajszálnyi csokierecske, inkább letett róla. Megkérdezte, hogy itthon nem lehetne-e valahogy készíteni, de úgy, hogy annyi csoki legyen benne, hogy folyjon ki belőle. :D Mondtam, hogy olyat, mit a bódéban nem tudok (élesztős-leveles tészta kellene a croissant-hoz, ejsze), de annál finomabbat mindenképpen tudok. :)
Nos, tegnap volt egy próbaadag, ami (vendégekkel együtt) el is fogyott, ezért ma egy újabb adagot gyúrtam be. Tegnap a tésztát csak kétfelé osztottam, így túl nagyok lettek a kiflik, amolyan borjúk, ahogy mi szoktuk az ilyet nevezni, a krém pedig túl sok volt 16 darabnak, így egy adag leveles tészta is megtelt vele. Ma már háromfelé osztottam, vékonyabbra lehetett nyújtani, szebbek, csinosabbak lettek így. Az ízük viszont így is, úgy is isteni volt. És a csokikrém bennük jó sok. Ahogy Nagylányom kérte. :) Holnap ez lesz a tízórai az iskolában.



Csokoládékrémes kiflik

Hozzávalók a tésztához (24 darabhoz): 10 g szárított élesztő, 50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 tasak Bourbon vaníliás cukor, ½ mokkáskanál só, 18 dkg puha margarin vagy 15 dkg vaj, 1 nagyobb tojás, 10 dkg görög joghurt vagy tejföl, 1 dl langyos tej;
a töltelékhez: 2 tasak csokoládéízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 7 dl tej, 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé;
továbbá: 1 tojás, 2 evőkanál tejszín, kevés fehér és barna cukor, liszt.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból sima, puha tésztát dagasztunk, majd letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük. A krémhez a pudingporból, a cukorból meg a tejből sűrű pudingot főzünk, majd azon forrón beletesszük az összetördelt csokoládét, és addig kavarjuk, míg meg nem olvad, a krém pedig sima nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni. Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és háromfelé osztjuk. Mindegyik részt kb. 5 mm vastag körré nyújtjuk, derelyevágóval 8-8 körcikkre vágjuk, ráteszünk, 1-1 jó teáskanálnyi csokoládékrémet, majd szélesebbik felüktől kezdve feltekerjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük, lekenjük tejszínnel elkevert tojással (egész tojás), majd megszórjuk kevés fehér vagy barna cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, porcukrozni már nem kell.




Cornulețe cu cremă de ciocolată

Ingrediente pentru 24 bucăți: 25 g drojdie proaspătă, 500 g făină albă, 100 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat Bourbon, ¼ linguriță sare, 180 g margarină sau 150 g unt moale, 1 ou mai mare, 100 g iaurt grecesc sau smântână, 100 ml lapte călduț;
pentru umplutură: 2 plicuri budincă cu gust de ciocolată, 4 linguri zahăr, 700 ml lapte, 200 g ciocolată neagră cu conținut înalt de cacao (min.50%);
alte ingrediente: 1 ou, 2 lingurițe smântână dulce, zahăr alb și brun, făină.

Prepararea: Din ingredientele aluatului se frământă un aluat fin și moale, care se lasă la dospit cca. 1 oră. Pentru umplutură se fierbe o budincă groasă din praful de budincă, zahăr și lapte, iar când este gata, se adaugă ciocolata ruptă în bucățele și se amestecă până ce aceasta se topește și crema devine fină. Se lasă să se răcească complet. După ce aluatul a dospit, se răstoarnă pe planșeta pudrată cu puțină făină și se frământă ușor. Se împarte apoi în trei, iar din fiecare parte se întinde câte un cerc cu grosimea de cca. 5 mm. Fiecare cerc se taie apoi în câte 8 trunghiuri, pe fiecare triunghi se pune câte 1 linguriță zdravănă de cremă de ciocolată ți începând de la partea mai lată a aluatului, se rulează. Se așază pe tăvi tapetate cu hârtie de copt, se ung cu ou amestecat cu smântână dulce, se presară cu zahăr alb sau brun și se coc la 180 grade în 18-20 minute, sau până ce devin  aurii. Se lasă la răcit pe un grătar, nu mai e nevoie să fie pudrate cu zahăr.

BA / 2020/MAI 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése