Zöldségleves
grízgaluskával
Hozzávalók 5-6
személyre: 1 csirke csontos részei, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1
darabka zellergumó, só, bors, petrezselyemzöld;
a galuskához: 1 egész házi
tojás, 2 csipet só, 5 evőkanál búzadara (gríz).
Elkészítése: A
csirkehúst főni tesszük hideg vízben, majd miután fölforrt, lehabozzuk és
megsózzuk. Amikor a hús félpuhára főtt, hozzáadjuk a tetszőlegesen (pl. kis
kockákra) felvágott sárgarépát, petrezselymet és zellert. Addig főzzük, míg
minden meg nem puhul. Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskát is. A tojást
alaposan felverjük a sóval, majd kanalanként beledolgozzuk a búzadarát is. A
masszát szépen elegyengetjük, majd vízbe mártott kanállal nem lobogva forró,
sós vízbe szaggatjuk. Miután az összeset beleszaggattuk, a lángot kicsire
vesszük, lefedjük, és néhány percig így hagyjuk puhulni-duzzadni. Közben
egyszer óvatosan meg is forgathatjuk őket, de nem feltétlenül muszáj. Amikor a
galuskák elkezdenek ismét leszállni a víz fenekére, szűrőkanállal óvatosan
kiszedjük, és áttesszük a levesbe. A levest utánaízesítjük sóval, ízlés szerint
megborsozzuk, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk.
Megjegyzés: A húst leszedegethetjük a csontokról, és beletehetjük a levesbe, így tartalmasabb lesz.
Kedves Edith,
VálaszTörlésHonvagyam es a Google keresője által találtam a blogodra. O, bárcsak hamarabb keveredtem volna ide!
Koszonom szépen, hogy megosztod velünk a finomabbal finomabb receptjeidet, gondolataidat, keszitmenyeidet es ötleteidet.
A finom, kicsi mamamra emlékeztető babetleveles pityókalevesedet fozom éppen. Mindjárt lesz, illatra es ízre is olyan, mint amit édesanyám es mamam foz mindig. Közben pedig a blogokat bongeszem. Egy találtam ide a gyalusos levesedre. Nagyon jól esik a kis szívemnek hazai recepteket olvasni. Ma különösebben haza vagyom.
Ne haragudj, hogy ide kiontottam a szívemet. Szeretetbol írtam a sorokat. Koszonom mégegyszer, hogy szép blogodat megosztod a sok munkádat pedig szeretettel fogom készíteni majd.
Zarom soraimat.
Minden jot Neked!
Udvozlettel,
Egy erdélyi leany/fiatal asszonyka a ködös Albionbol.
ui.i.:
Bocsánat az autocorrect-em makacskodik, es sokszor javítja / átírja a szavaimat.
Kedves Névtelen! (Elnézést, nem tudom, hogyan szólítsalak másképp...)
VálaszTörlésDrága vagy, és hálásan köszönöm soraidat!
Sajnos a blogot már nem írom olyan rendszerességgel, ahogy régebb, sőt, de amit tudtam, és amit érdemes volt, már úgyis feltettem ide, megtalálható az archívumban. Örülök, hogy ilyen hatással volt rád a blogom, és nagyon remélem, hogy máskor is, ha fellépsz rá, találsz olyan recepteket, amikkel egy kis Erdélyt varázsolhatsz az asztalotokra! Minden jót, finom ételeket, boldog emlékeket kívánok! <3
Szeretettel: Edith