2020. május 1., péntek

Vegán habcsók

Nagyon régóta készül nálunk ilyen habcsók, kb. azóta, amióta néhány évvel ezelőtt felfedeztem Mandy blogján. És bár én nyírfacukorral készítem, ami ugye, egy fokkal - sokkal - jobb, mint a répacukor, azért nem mondanám, hogy ez a habcsók hű, de milyen egészséges. Azért ahányszor csicserit eszünk egy évben, elmegy a habcsók is. És jó tudni, hogy nemcsak tojásból lehet habot verni, habcsókot készíteni. :)


Vegán habcsók

Hozzávalók: 1 csicseriborsó-konzerv leve, 20-25 dkg (1 bögre) nyírfacukor vagy cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliás nyírfacukor, 2-3 csepp citromlé.

Elkészítése: A levet kézi mixerrel addig verjük, amíg jól kifehéredik, és már eléggé kemény lesz. Ekkor kezdjük el kanalanként hozzáadni a cukrot meg a vaníliát, és tovább verjük, amíg az összes cukrot beledolgozzuk. Végül beletesszük a citromlevet is, majd habzsákból halmokat nyomunk a sütőpapírra, és innen tovább, mint a rendes habcsóknál: 130 fokos sütőbe toljuk, de vissza is vesszük a hőt 110 fokra, és ezen a hőfokon, légkeveréssel sütjük-szárítjuk kb. másfél órán át. Időnként meg lehet nézni, mennyire száradt ki, lehet kevesebb idő is elég. Ha jónak ítéljük, nyitott ajtónál hagyjuk langyosra hűlni, majd ki lehet venni a sütőből, de a papírról csak akkor szabad levenni, amikor teljesen kihűlt.

Megjegyzés: Vanília helyett rumkivonattal vagy mandulaesszenciával is ízesíthető, illetve tetszés szerint ételfestékkel meg is színezhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése