Minden ünnepkor próbálok olyan ételeket készíteni, amelyek kiadósak, hogy több ideig tartsanak, és ne is kelljen "spórolni" velük. Ilyenek a különféle - húsos vagy húsmentes - tekercsek. Általában nagyon hálás fogások, mert kitartanak az ünnep folyamán, és ha valaki étkezések között is megéhezik, csak leszel magának belőle egy darabot, és megy tovább az élet, nem kell teríteni, melegíteni stb.
A tekercsek a tál két oldalán vannak, így tálaltam őket, külön nem készült fotó. A tál közepén egy másik tekercs van, de az más alapanyagokból készült.
Pulykatekercs kétféleképpen
Hozzávalók 2 tekercshez: 2 nagy pulykamelldarab (50-70 dkg darabja),
8-10 szelet sajt, 1 szál pikáns paprikás kolbász (kb. 30 cm), 1 szál friss
kolbász vagy kb. 2 maréknyi fasírtmassza, 2-3 főtt sárgarépa, 2 csirkemáj (elhagyható,
csak nekem éppen voolt, és nem tudtam, mi mást kezdjek vele), vékony
baconszeletek, só, bors, fokhagymapor, pirospaprika, olaj.
Elkészítése: A pulykamellet
jobbról és balról is bevágjuk úgy, hogy nem vágjuk át teljesen, vagyis hogy egy
nagyobb lapot kapjunk. Alaposan megszórjuk a fűszerek keverékével,
összehajtogatjuk, és ha van rá időnk, egyik napról a másikra a hűtőben hagyjuk
pácolódni. Ha nincs ennyi idő, sebaj, úgy is jó lesz, de így jobb lesz. 😊 Felhasználás előtt két fóliadarab között jól kiklopfoljuk.
Ezután vastag alufóliát terítünk le két rétegben, erre egy jókora
sütőpapírdarabot teszünk, enyhén megkenjük olajjal, majd baconszeleteket
fektetünk rá kissé egymásra csúztatva a szeleteket akkora felületen, amekkora a
húslap lenne. A baconre ráhelyezzük az egyik pulykamell-lapot, erre a sajtszeletek
jönnek, és rátesszük a bőrétől megszabadított pikáns paprikás kolbászt. Szorosan
beletekerjük a sütőpapírba, majd az alufóliába is, melynek két végét jól
megszorítjuk, hogy a tekercs jó szoros, merev legyen. Hasonlóan járunk el a
másik húslappal is: a baconszeletekre terítjük a húst, ezen elsimítjuk a
bőréből kinyomott kolbászhúst vagy a fasírtmasszát, lerakjuk a sajtszeleteket, egy
csíkban ráhelyezzük a sárgarépát, illetve a csjkokra vágott májat (ha
használunk), és az előzőhöz hasonlóan szorosan feltekerjük. A két tekercset
hőálló tálba tesszük, vizet öntünk alá, és kb. 1,5 óra alatt 170-180 fokon
készre sütjük-pároljuk. Ekkor a fóliát és a sütőpapírt felhasítjuk, széthúzzuk,
és a hőt 220 fokra emelve 5-10 perc alatt szépen rápirítunk. Miután kihűlt,
szépen lehet szeletelni.
Nagyon guszták. Ügyes vagy. Istentől megáldott boldog újévet kívánok az egész családnak.
VálaszTörlésKöszönjük szépen, Ani! Áldásokban gazdag, békés, boldog új évet kívánok én is! :)
VálaszTörlés