2021. január 25., hétfő

Narancsos-diós sárgarépatorta

 


Narancsos-diós sárgarépatorta

Hozzávalók (18 cm-es formához): 5 tojás, 15 dkg xilit (vagy cukor), 2 tasak Bourbon vaníliás xilit (vagy cukor), 15 dkg vaj, 20 dkg Szafi free lisztkeverék, 10 dkg pörkölt dió, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál fahéj, ¼ mokkáskanál só, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg banán, 10 dkg kandírozott narancshéj, 1 narancs lereszelt héja;
a krémhez: 50 dkg mascarpone, 3 evőkanál xilit (vagy cukor), 2 tasak Bourbon vaníliás xilit (vagy cukor), 4 dl habtejszín (édesítetlen, igazi), 2 narancs héja és leve, 15 g zselatinpor;
a díszítéshez: 3-4 narancs, fehér csokoládé, zöld levelek.



Elkészítése: Előkészítjük a hozzávalókat: az egész tojást és a nyírfacukrot keverőtálba tesszük, a vajat felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük, a sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük, a banánt villával összetörjük és összekeverjük a kétféle narancshéjjal. A lisztet, a durvára vágott pörkölt diót, a fahéjat, a sütőport meg a sót egy tálban összeforgatjuk. A tojást habosra keverjük a nyírfacukorral és a vaníliás xilittel, majd lassan belecsorgatjuk a langyos vajat is. Ezután belekeverjük a lisztes keveréket, majd a sárgarépát és a narancshéjas banánt. Két sütőpapírral bélelt 18 cm-es formába öntjük egyformán elosztva, és 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd mindkét korongot lapjában kettévágjuk. A krémhez a zselatint beáztatjuk 2 evőkanál vízbe. A mascarponét kikeverjük a cukorral és a vaníliával, majd lassan belecsorgatjuk a 4 dl tejszínt, miközben folyamatosan verjük. Amikor a krém megkeményedett, hozzáadjuk a narancshéjat és a vékony sugárban hozzáöntött narancslevet is. A zselatint kis lángon feloldjuk, rendre elkeverjük néhány evőkanálnyi krémmel, majd visszaöntjük az egészhez, és jól eldolgozzuk. A kettévágott lapokat megtöltjük a krémmel (ha netán még túl híg, hagyjuk egy kicsit hidegben keményedni), majd a tetejét is bevonjuk, illetve az oldalát is úgymond bemázoljuk. Végül narancsszeletekkel, fehér csokoládéból készített díszekkel (szívecskék, pöttyök stb.) és zöld levelekkel díszítjük tetszés szerint.

TORTÁK/2021.


Megjegyzés: A lapokhoz rendes lisztet is használhatunk, ugyanúgy, 20 dkg-t, ahoyg a recept írja, de ebben az esetben elég lesz 3 tojás is. Xilit helyett cukrot is lehet ugyanolyan arányban használni.
A csokoládédíszeket úgy készítettem, hogy a bontatlan fehér csokit kb. 50 másodperc alatt a mikróban megolvasztottam (10-15 mp-ként kivettem és egy kicsit átgyúrtam, hogy egyenletesen olvadjon), majd az egyik sarkára pici lyukat vágtam, és írókáztam vele. 😊



2021. január 17., vasárnap

Kávé- és diókrémes kehely

 


A recept:

5 dkg őrölt kávét leforrázunk 5-6 dl tejjel, félretesszük kb. fél órára, majd leszűrjük. Miután leszűrtük, hozzáadunk 2 tasak bourbon vaníliás cukrot, 2-3 evőkanál cukrot (vagy ízlés szerint), és kiegészítjük annyi tejjel, hogy 8 dl legyen belőle. 60 ml hideg vízbe vagy tejbe beáztatunk 20 g zselatinport, 5-6 perc után kis lángon felolvasztjuk, és összekeverjük a tejeskávéval. 4 nagyobb poharat megdöntve beleállítunk egy muffinsütő tepsibe, és tölcsér segítségével elosztjuk bennü
k a kávés lötty kb. felét. Óvatosan hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A többit szobahőmérsékleten hagyjuk. Kimérünk 15 dkg dióbelet, felét száraz serpenyőben megpörköljük, majd a másik felével együtt ledaráljuk vagy turmixoljuk. 35 dkg mascarponét kikavarunk 3 dl tejszínnel, 1-2 evőkanál cukorral (vagy ízlés szerint) meg 1 tasak Bourbon vaníliás cukorral, majd belekeverjük az őrölt diót. Habzsákba tesszük, és amikor a kávés krém megdermedt, óvatosan belenyomjuk a pohárba egyenletesen elosztva a mennyiséget. A lehető legszebben elsimítjuk a tetejét (hát ezt kell még gyakorolnom, na   ), majd szintén a tölcsér segítségével ráöntjük a maradék kávés löttyöt, egyenletesen elosztva a poharakban. Vissztesszük a hűtőbe, amíg a tetején is megdermed a kávékrém. Lehet díszíteni tejszínhabbal is, én csak a fotó kedvéért tettem diót és kávébabokat rá.   Nagyon finom lett, mindenesetre fog még készülni nálunk. Arra gondoltam, legközelebb rummal ízesítem vanília helyett.