2021. január 17., vasárnap

Kávé- és diókrémes kehely

 


A recept:

5 dkg őrölt kávét leforrázunk 5-6 dl tejjel, félretesszük kb. fél órára, majd leszűrjük. Miután leszűrtük, hozzáadunk 2 tasak bourbon vaníliás cukrot, 2-3 evőkanál cukrot (vagy ízlés szerint), és kiegészítjük annyi tejjel, hogy 8 dl legyen belőle. 60 ml hideg vízbe vagy tejbe beáztatunk 20 g zselatinport, 5-6 perc után kis lángon felolvasztjuk, és összekeverjük a tejeskávéval. 4 nagyobb poharat megdöntve beleállítunk egy muffinsütő tepsibe, és tölcsér segítségével elosztjuk bennü
k a kávés lötty kb. felét. Óvatosan hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A többit szobahőmérsékleten hagyjuk. Kimérünk 15 dkg dióbelet, felét száraz serpenyőben megpörköljük, majd a másik felével együtt ledaráljuk vagy turmixoljuk. 35 dkg mascarponét kikavarunk 3 dl tejszínnel, 1-2 evőkanál cukorral (vagy ízlés szerint) meg 1 tasak Bourbon vaníliás cukorral, majd belekeverjük az őrölt diót. Habzsákba tesszük, és amikor a kávés krém megdermedt, óvatosan belenyomjuk a pohárba egyenletesen elosztva a mennyiséget. A lehető legszebben elsimítjuk a tetejét (hát ezt kell még gyakorolnom, na   ), majd szintén a tölcsér segítségével ráöntjük a maradék kávés löttyöt, egyenletesen elosztva a poharakban. Vissztesszük a hűtőbe, amíg a tetején is megdermed a kávékrém. Lehet díszíteni tejszínhabbal is, én csak a fotó kedvéért tettem diót és kávébabokat rá.   Nagyon finom lett, mindenesetre fog még készülni nálunk. Arra gondoltam, legközelebb rummal ízesítem vanília helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése