2008. december 13., szombat

Karácsonyi receptverseny I. - Karácsonyi patkók


Ahogy megláttam a kiírást, rögtön tudtam, hogy benevezek. És azt is tudtam, mivel. Azonban az a valami még a sütőben van, az eredmény még várat magára egy kis ideig.

Viszont édesség kategóriában is indulni szeretnék, úgyhogy, van mit írnom, mert tegnap megsütöttem azt a süteményt, ami reményeim szerint ezentúl minden karácsonyunknak része lesz. Hagyományos, de mégsem, bejgli, de mégsem...
Ez:

Természetesen, az a legjobb benne, hogy nem kell utolsó pillanatig várni az elkészítésével, ezért, ha biztosak vagyunk abban, hogy senki sem fogja felfalni, akár 3-4 nappal az ünnep előtt is el lehet készíteni. Hűvös helyen (nem hűtő, csak kamra), letakarva, több napig eláll és friss marad. 

Karácsonyi patkók


Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 tojás sárgája + 1 egész tojás
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- só, reszelt citromhéj
A töltelékhez:
- 22 dkg darált dió
- 22 dkg darált mák
- 16 - 16 dkg cukor
- tej vagy víz a sziruphoz
- vaníliáscukor, fahéj, reszelt citromhéj, mazsola ízlés szerint
- porcukor
Elkészítése:
A vajat gyorsan elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a porcukrot, 4 tojássárgáját és a tejben feloldott élesztőt. Az élesztőt tényleg csak feloldani kell, nem szabad felfuttatni! Teszünk bele egy csipetnyi sót és reszelt citromhéjat. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd diónyi (kb. 3 dkg-os) gombócokat formálunk belőle, egy tányérra rakjuk őket és fóliával letakarva a hűtőben legalább fél óráig pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket.
Két edénybe kettéosztjuk a cukrot. Annyi vizet vagy tejet öntünk rá, hogy csak éppen ellepje. (Én vízzel szoktam, tovább eláll, mint tejjel, de tejjel picivel ízletesebb.) Hagyjuk, hogy a víz felforrjon és a cukor feloldódjon, közben kavargatjuk. Amikor már szirup sűrűségű, beleszórjuk a mákot/diót és még rövid ideig kavargatva kifőzzük. Ízesítjük őket (ízlés szerint, de a mák nagyon finom fahéjjal, a dió pedig rummal; mazsola mindkettőbe mehet), majd félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni. A töltelékek jó sűrűek, kézzel formázhatóak legyenek! Ha kihűltek, kb. ujjnyi vastagságú, 7-8 cm hosszú hengereket formálunk belőlük. (Persze, rendre kell elkészíteni őket, de a menete mindkettőnek ugyanaz.) Nekem tegnap nem volt hámozott dióm, így most nem csináltam diós tölteléket, hanem nagyon kemény lekvárt összegyúrtam gyümölcsös müzlivel és azzal töltöttem meg a tésztát. Így is nagyon finom.
A tésztagombócokat oválisra nyújtjuk (mindig csak max. kettőt vegyünk ki a hűtőből), hosszában ráhelyezzük a töltelékrúdakat, feltekerjük, megsodorjuk őket, végeiket kissé összenyomkodjuk, majd patkó alakúra görbítjük. Egymás után kétszer megkenjük egy egész tojás és egy tojássárgája keverékével és közepesen forró sütőben, kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Tegnap, amikor már majdnem készen voltak, kivettem és még egyszer átkentem őket tojással, így a repedezések elfedődtek és nem pattantak tovább. Utána már csak max. 5 percig sütöttem.
Porcukorral csak elfogyasztás előtt kell megszórni.
Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

ADV. - 2014. 
ÜNNEP - 2011.


Munkaképek:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése