Múlt héten egyik nap karfiollevest főztem. Csak egyszerűen úgy készült, hogy egy murkot (sárgarépát) felkockáztam és 1 ek. olajon pár percig pirítottam, majd beleöntöttem a leveses edénybe, amelyben már forrt a víz. Pár percig így külön főztem, azalatt két zöldhagymát tisztítottam meg és karikáztam fel a zöldjével együtt, illetve a karfiolt mostam jól meg és szedtem apró rózsákra. Kb. 10 perc után ezeket is a levesbe dobtam és sóztam az egészet. Végül, hogy még tartalmasabb legyen, grízkocka-betétet tettem bele. A végleges ízét pedig egy icipici ecettel adtam meg neki.
Grízkocka: 1 tojást jól felverek, megszórom egy csipetnyi sóval és belekavarok 4 csapott evőkanálnyi grízet. 1 ek. olajat felhevítek egy serpenyőben és a tojásos masszát szétterítem benne. Pillanatok alatt megsül az egyik fele, majd átfordítom és a másik oldalát is piros-ropogósra sütöm. Végül, ha kissé kihűlt, nagyon vékony (5-7 mm-es) csíkokra, majd kockákra vágom. Amikor a leves majdnem kész, akkor beledobom és egyet-kettőt hagyom lobbanni. Azért kell jó apróknak lenniük, mert a levesben megduzzadnak úgyis. Édesanyám szokta ezt készíteni, van is egy kimondottan grízkocka-levese. Majd megkérdezem, hogy csinálja!
KT - 2015/10
Ez nagyon érdekes számomra, még nem hallottam róla sosem. De elraktározom, biztosan kipróbálom majd.
VálaszTörlésEz nekem is nagyon tetszik, Edit, és éns em hallottam még. Lehet hogy ez ízlene. Mert a grízgaluská nem szeretem, ahogy mifelénk készítik.
VálaszTörlésTök jó, elmentettem! :)
Wise Lady, Duende, az az igazság, hogy errefelé sem készítik túl sokan. De olyan jó alternatívája a galuskának (ami nekem 10 esetből 9-ben biztos nem is sikerül)! És érdekes ízt ad a leveseknek. Igaz, én csak úgy sült állapotában is seretem rágcsálgatni.
VálaszTörlésÉdesanyám levese valami zöldégleves, ha jól emlékszem, annak egészen különleges íze lesz ettől a pirított betéttől.
Puszi