2009. június 4., csütörtök
Napraforgó-kenyér
Teljesen megfertőzött a vírus. A köhögős-orrfolyós is, persze, de az kismiska a másikhoz képest. Az egyszerűség kedvéért elnevezem Napraforgó-vírusnak, amit jártomban-keltemben Max konyháján szedtem össze. Ha valaki benéz oda, rögtön érteni fogja, miről beszélek, így hát csak annyira szaporítanám tovább a szót, hogy néhány dolgot a konkrét kreációval kapcsolatban leírjak.
A kenyérke tésztáját nem a Max receptje szerint készítettem, hanem úgy, ahogy Gourmandine-nál láttam, illetve Minjánál, akitől ő is a receptet átvette. Mivel viszont nem magyar oldalak ezek, leírom én is, hogyan készült.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 250 ml tej
- 125 ml olaj
- 2 tojás
- 4 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 2 tk. só
Továbbá:
- 70-80 g olvasztott vaj a kenéshez (100-at ír, de nekem is maradt belőle)
- 1 tojássárgája
- 30 ml tej
- szezámmag
- lenmag (de ezeken kívül bármit lehet, én a lenmagot pl. köménnyel vegyítettem)
Én kézzel dagasztottam a tésztát (azaz végül Anyu kényszerült rá, hogy meggyúrja, mert Kisebbikem csak engem akart) és így a hagyományos sorrendben tettem bele a dolgokat. A langyos tejben feloldottam a cukrot, majd belemorzsoltam a friss élesztőt és amíg a többi hozzávalót előkészítettem, ez szépen felfutott. Egy tálba tettem a lisztet és rászórtam a sót. A két tojást felvertem, a liszt közepébe tettem és eldolgoztam kevés liszttel. Végül hozzáadtam az élesztős tejet, amennyire lehetett összekavartam, és ezután, az olajat kicsinként töltögetve Anyu kemény tésztát dagasztott belőle. Az eredeti receptben 25-30 perc dagasztást írt, de ennyi nem kellett neki, jó negyedóra alatt már gyönyörű sima volt a tészta és nem ragadt semmihez. Letakartam és kb. 1 órát kelesztettem, míg duplájára kelt.
Formázásig Kisebbikem szerencsére elaludt, így nyugodtan történhetett a dolog, hacsak Nagyobbikom gyurmázni akaró (persze, a tésztával) ostromait nem tekintem zavaró körülménynek. Nem aprózom túlságosan el a leírást, egyrészt mert az idő is szorít, másrészt pedig a már említett oldalakon minden szépen, gyönyörűen és érthetően le van írva, be van mutatva. Azért néhány sikerültebb fázisfotót is mutatok.
A tésztát kettőbe osztottam (én nem méregettem, inkább csak szemre csináltam, de a pontosság kedvéért mérni is lehet), majd az egyik felét 5 részre, a másikat 6 részre daraboltam. A 6 rész közül az egyiket félretettem.
A nagyobbik darabokat rendre, kb. 22 centis körökre nyújtottam. Egy 26 centis tortaforma aljára sütőpapírt terítettem és erre helyeztem az első kört, majd miután olvasztott vajjal megkentem,
jött a következő kör, vaj, kör és vaj, mígnem az ötödik lapocskát kissé nagyobbra nyújtva, ráterítettem a többire úgy, hogy az oldalait is fedje.
Végül bevagdostam és a szirmokat kifele hajlítottam a képen látható módon.
A kisebb darabokból kb. 14 centis köröket nyújtottam és ugyanúgy jártam el, mint a nagyobbakkal.
Végül belehelyeztem az első sziromréteg közepébe.
Ezt is bevagdostam, de úgy, hogy a szirmai a meglévők közé „nyíljanak”. Ezután a félretett kis cipót a közepébe helyeztem és még egy félórára félretettem kelni.
Amikor a hézagok már szépen kiteltek, a „virágot” megkentem a tojássárgája és a tej keverékével, majd megszórtam a magvakkal: a szirmokat szezámmaggal, a belső cipót pedig len- és köménymag keverékével.
A tésztát a tortaforma aljával együtt, természetesen, egy tepsibe helyeztem, letakartam egy darab sütőpapírral és előmelegített sütőbe tettem. Az első tíz percben 3-as fokozaton sütöttem (a receptben 200 fokot ír), majd visszavettem 2-esre (180 fok) de mivel úgy gondoltam, hogy még így is túl gyorsan sül, végül 1-esen sütöttem készre. Az utolsó 5 percben pedig rápirítottam felülről, hogy szép piros legyen a teteje is. (Előrelátóan, éppen ezért ejtettem meg a dolgot Anyunál, mert az én sütőm nem ennyire kezelhető, és nem szerettem volna, ha nem lesz szép a végeredmény.)
És bizony, elégedett voltam a végeredménnyel, mert nemcsak a látvány, de az íze is mennyei volt. Tulajdonképpen inkább egy sós kalács lett, mintsem kenyér, de nagyon-nagyon finom. Vacsorára ettük pástétommal és paradicsommal. Hmmmmmmm.
UI. Bátran hozzá lehet fogni, van munka vele, az igaz, de nem nehéz. Valóban, az a leghosszasabb része, amíg a lapokat kinyújtjuk. A vagdosás, hajtogatás már egyszerű. Az eredmény pedig kárpótol az összes munkáért!
Gratulálok, nagyon szép lett, ugye hogy nem is nehéz?
VálaszTörlésEdith, egyszer azt álmodtad, hogy találkoztunk. Egyszer tudom, találkozunk. Ha így lesz, a koccintás mellett egy ilyen csodára is bejelentkezem. :-))
VálaszTörlésMax, köszi!:) És tényleg nem volt nehéz!
VálaszTörlésÁgnes, ezt megbeszéltük!;) Ti hozzátok a bort?;):)
VálaszTörlésEz gyönyörű!!!
VálaszTörlésHűha, mester, eláll a szavam!...Gratulálok, gyönyörű lett!:-)))
VálaszTörlésKati, köszönöm!
VálaszTörlésGabojsza, neked is köszönöm :), de a "mester"-ségtől messze állok. Neked ez szerintem sokkal hamarabb és még szebben összejönne!
VálaszTörlésEdit, ez gyönyörű!!!! És annyira jó, hogy végigkövetted. Minél hamarabb ki is próbálom, mert lesz egy alkalom, ahová tuti ezt kell megsüssem;)
VálaszTörlésNahát, ez igen! Követni foglak!
VálaszTörlésLégy szíves áruld el, hogyan szeleteled és mivel eszitek?
Kata, én inkább kipróbáltam így előre, hogy majd amikor jön az "alkalom", ne egyből élesben kelljen.:)
VálaszTörlésWise Lady, hogy mivel ettük, el is árultam már (pástétom és paradicsom), de szerintem bármivel lehet enni, ami kenyérrel ehető. Sőt, lekvárral is biztos finom lett volna, mert nem annyira sós, csak mint egy kenyér.
VálaszTörlésHát a szeletelés az itt nem megy. Mi, őszintén, tördeltük a szirmokat és a felső sültebb rétegeket csak úgy ropogtattuk, a belsejére pedig kenegettük, hol falatonként, hol nagyobb darabonként a pástétomot. De jó éles késsel biztos, hoyg lehet szeletelni is. De ez legyen a legkisebb gond! HA már megvan az ennivealó, valahoyg biztos elfogy!;)
Csatlakozom az előttem szólóhoz: mester! Gyönyörű, Edit! Hihetetlen ügyes vagy, teljesen elájultam! Ezt nekem is kell! majd valamilyen ünnepre megcsinálom!
VálaszTörlésEgyszerűen csodás!
Kész.
Padlót fogtam, törlést kérek. gyönyörű. :))))
Szép lott, nagyon!Gratula!
VálaszTörlésDuende, rajta! Akkor te is mester leszel!;):) És majd meg fogod látni, hoyg milyen egyszerű!:) És köszönöm.:)
VálaszTörlésOttis, neked is köszönöm.:)
VálaszTörlésDraga Sedith, ti-a iesit minunat painica!! Felicitarile mele, esti o adevarata maestra!! Ai un blog plin de retete minunate, cat de curand voi incarca si eu cateva dintre ele. Te pup si te mai astept in vizita pe site-ul meu!! Salutari din Deva!
VálaszTörlésIulia :)
Iulia, ma bucur si iti multumesc ca m-ai vizitat! Esti a treia care ma numeste maestra, candcolo sunt departe de a fi asa ceva. Am primit atatea cuvinte frumoase si laude datorita painii, ca simt, ca nici nu le merit. Stii ce? Iti trimit tie jumatate!;):)
VálaszTörlésFii sigura ca am sa mai trec pe la tine, fiindca ce am vazut acolo, nu este ceva obisnuit. Sau mai bine zis, si o mancare obisnuita de zi cu zi, se schimba si capata alta definitie in bucataria ta.
Ma simt onorata ca ai de gand sa incerci vreuna din retetele mele. Daca ai nevoie de ajutor la traducere sau ai alte nelamuriri te ajut cu placere.
Sper sa mai tinem legatura si de-acum inainte!
De altfel: lucrezi in domeniul gastronomic sau gatitul (si fotografiatul) este doar un hobbi?
Cu drag, Edith
Ugyes vagy! Nagyon szep lett!
VálaszTörlésEn vagyok az a bizonyos Edit, Kolozsvarrol...
Szia, Edit!:)
VálaszTörlésSzóval, ha jól gondolom, te vagy az, aki Maxnak a "fülest" adta a napraforgó-kenyérről, és az, aki egyszer nekem is kommentelt a lányom kiütései kapcsán! Jól gondolom?:)
Köszönöm a dicséretet! Én viszont köszönöm, hyog elindítottad ezt a "lavinát"!:D
Szia,
VálaszTörlésmindezekert en vagyok a "hibas". :)
Nagyon tetszik a blogod, szivesen latogatlak, csak nem vagyok tul "beszedes"!
Semmi baj, Edit,gyere máskor is.:) Aztán ha kedvet kapsz, még billentyűzetet is ragadj, néha!
VálaszTörlésPuszi
Szia Sedith!
VálaszTörlésGyönyörű napraforgót készítettél, gratulálok csodásan néz ki
gesztenye
szia Edit!
VálaszTörlésRemélem megismersz.Most találtam rá az oldalra és éhes is lettem így elnézegetve a recepteket.Megkostoltam volna a napraforgó kenyeret,tudtam,hogy ügyi vagy,de a két lány mellett,hogy ennyi időt szánsz,a konyhaművészetnek.Gratulálok,remélem a férjed mindezt értékelni tudja.Puszi Enikő
Pazsu, köszönöm neked is!:)
VálaszTörlésEnikő, csak gondolom, ki vagy, de majd kiderítjük!;) Gyere máskor is! Szerencsére, a férjem szeret enni, és a pocakja igazán értékeli a főztömet! Igaz, van, amit nem szívesen eszik, de azt igyekszem inkább oylankor készíeni, amikor nincs itthon, illetve valami kedvenccel kárpótolni érte!:)
Puszi
Csodálatos, még el kell olvassan komolyabban, hogyan is készíted
VálaszTörlésüdv. Jutka
Szia Edith!
VálaszTörlésSzilvi (Négy a lány) blogjáról keveredtem hozzád, egy ideje nézegetem a receptjeidet, fantasztikusakat alkotsz, gratulálok!
Ezúttal jelzem, hogy ezt a receptedet én is kipróbáltam (kicsit túlnyújtottam, legközelebb kisebbre szabom a köröket), de így is hatalmas sikere volt! Feltettem a blogomra a linket ehhez a recepthez utólagos engedelmeddel. (remélem nem gond)
Köszönöm, szép napot, további jó sütés-főzést!